Bush denkt strijd Irak te winnen
NEW YORK - De Amerikaanse president Bush heeft woensdag zijn Irakbeleid verdedigd in een rede op de Naval Academy in Annapolis (Maryland). Hij wil zich niet laten leiden door „scenario’s van politici in Washington.”
De Amerikaanse troepen blijven volgens de president in Irak zolang het nieuwe Iraakse leger nog niet in staat is om zelf de veiligheid van het land te garanderen. „Wij kunnen van een overwinning spreken als de opstandelingen niet meer in staat zijn om de nieuwe Iraakse democratie te bedreigen”, verklaarde de president. De regering-Bush gaf woensdag een 35 pagina’s tellend document vrij, waarin ”Onze strategie voor de overwinning in Irak” wordt uiteengezet.„De ontwikkelingen in Irak zullen bepalen wanneer wij in staat zijn om onze troepensterkte daar te verminderen. Dat is niet afhankelijk van scenario’s die worden opgesteld door politici in Washington”, aldus Bush tijdens zijn toespraak, die rechtstreeks via de televisie werd uitgezonden.
Hij nam daarmee duidelijk afstand van oproepen van de Democratische oppositie en ook van sommige van zijn Republikeinse partijgenoten om een exitstrategie voor Irak bekend te maken. „Zolang ik opperbevelhebber ben, lopen wij niet weg voor zelfmoordaanslagen”, aldus Bush. Hij gaf niet toe dat er fouten gemaakt zijn in Irak, maar erkende wel enkele „tegenslagen.”
Bush noemde ook woensdag weer aantallen Iraakse eenheden die zelfstandig opereren. Die cijfers heeft hij eerder genoemd, maar ze bleken bij nadere toetsing weinig relatie te hebben met de werkelijkheid. Volgens politiek analist Rick Barton van het Center for Stategic Studies in Washington zijn de aantallen ook niet zo belangrijk. „Feit is dat het goed getrainde en uitstekend uitgeruste Amerikaanse leger geen einde weet te maken aan de operaties van de gewapende opstandelingen. Hoe het slecht getrainde en pover uitgeruste Iraakse leger dat dan moet doen, is mij een volstrekt raadsel.”
De president maakte in zijn toespraak geen melding van het feit dat Washington naast militaire middelen ook de diplomatie inzet om in Irak tot een oplossing te komen. Eerder deze week verklaarde de Amerikaaanse ambassadeur in Irak, Zalmay Khalilzad, dat hij van het Witte Huis toestemming had gekregen om met Iran te praten over de ontwikkelingen in Irak.
Met zijn optreden in Annapolis wilde Bush wellicht de gunst van het volk terugwinnen. De waarderingscijfers voor de president hebben met 37 procent een dieptepunt bereikt. Volgens een peiling van CNN/USA Today van deze week denkt 55 procent van de Amerikanen dat hun president geen goed plan heeft om de operaties in Irak tot een goed einde te brengen. Toch denkt 60 procent van de ondervraagden dat het onverstandig zou zijn om Irak op korte termijn te verlaten.