Kerk & religie

Nieuwe vrijgemaakten wellicht naar TUA of VU

MARIENBERG - Het kerkverband van de zogenoemde nieuwe vrijgemaakten overweegt toekomstige predikanten op te leiden aan de Theologische Universiteit in Apeldoorn (TUA) of het seminarium van de Hersteld Hervormde Kerk aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Kerkredactie
1 December 2005 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

Dat schrijft T. L. Bruinius in het jongste nummer van het blad Reformanda. Hij doet daarin verslag van de tweede synodezitting van de nieuwe vrijgemaakten, die afgelopen zaterdag plaatshad in het Overijsselse Mariënberg. De synode behandelde toen een rapport van de deputaten voor de opleiding tot de dienst des Woords.„De opleiding voor predikanten is een belangrijke zaak voor de kerken”, aldus Bruinius. „Maar dan maakt het wel uit waar een theologische opleiding gevolgd wordt. Van niet één opleiding in Nederland kan meer gezegd worden dat die voluit gereformeerd is. Daarom ontvangt student Van Ewijk ook begeleiding van ds. Van Gurp.”

Deputaten zijn inmiddels begonnen aan een onderzoek naar opleidingen in binnen- en buitenland. De synode achtte studie aan opleidingen in Canada en de Verenigde Staten, studenten van zusterkerken worden opgeleid, „op dit moment niet gewenst.”

Nieuwe deputaten, die aan het eind van alle synodevergaderingen benoemd zullen worden, krijgen als opdracht „verder onderzoek te doen naar de TU in Apeldoorn en naar de opleiding van de Hersteld Hervormde Kerk.” „Het was nog niet mogelijk om definitief aan te geven welke studie het best is”, aldus Bruinius.

De nieuwe vrijgemaakten zijn welkom in Apeldoorn, zegt rector prof. dr. H. G. L. Peels desgevraagd. „Iedereen die de Drie Formulieren van Enigheid onderschrijft, is welkom op de TUA. Dus ook deze mensen.”

Het probleem ligt volgens prof. Peels meer bij de nieuwe vrijgemaakten zelf. „In het verleden hebben ze nogal geageerd tegen de christelijk gereformeerden. Daarnaast moeten ze zich realiseren dat er op het gebied van onderwijs en onderzoek een goede samenwerking is met de vrijgemaakte universiteit in Kampen.”

Als vrijgemaakte studenten zich bij de TUA aanmelden, neemt de universiteit altijd even contact op met Kampen, aldus prof. Peels. Dat zal in de toekomst ook gelden voor studenten van de nieuwe vrijgemaakten.

Ook op het seminarium van de Hersteld Hervormde Kerk zijn studenten van de nieuwe vrijgemaakten welkom, aldus ds. P. den Ouden, voorzitter van de commissie opleiding. „In principe staat de opleiding open voor iedereen. Op dit moment zijn er ook uit de PKN die hier studeren. Maar als de nieuwe vrijgemaakten een soort werkverband willen aangaan, dan zal er toch gepraat moeten worden.”

Ds. Den Ouden denkt dat de nieuwe vrijgemaakten „theologisch meer naar Apeldoorn dan naar Amsterdam neigen.” Bovendien zouden beide partijen moeten doorspreken over onderwerpen als verbond en geloofsbeleving. „Weten de nieuwe vrijgemaakten wel wat ze aangaan, vraag ik me af.”

Omdat 60 procent van de opleiding van de HHK door de Vrije Universiteit wordt verzorgd, zullen de nieuwe vrijgemaakten ook met deze partij om tafel moeten gaan, aldus de predikant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer