Tuinder start bouw aardwarmtekas
ZOETERMEER (ANP) - De eerste Nederlandse kas die zijn energie uit aardwarmte haalt, is in aantocht. Een tuinder in Zuid-Holland hoopt volgend jaar te beginnen met de bouw ervan, maakten het Productschap Tuinbouw en Glaskracht Nederland woensdag bekend.
De kas op aardwarmte vergt een fikse investering van „enkele miljoenen”, aldus P. Jan Smits van het Productschap Tuinbouw. Voor zijn energie heeft de tuinder grondwater van ongeveer 90 graden Celsius nodig. Dat water bevindt zich 2 tot 3 kilometer diep in de grond.Waar de eerste aardwarmtekas precies komt te staan, willen de organisaties nog niet kwijt. Alleen dat de tuinder in de zogeheten 3B-hoek -Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk- in Zuid-Holland is gevestigd.
De nieuwe kas maakt deel uit van het project ”Kas als Energiebron”. Het productschap, tuinbouworganisatie Glaskracht Nederland, LTO Nederland, de ministeries van Landbouw, VROM en Economische Zaken en Wageningen Universiteit werken hierin samen aan een milieu- en natuurvriendelijke glastuinbouw.
Het doel van de organisaties is dat kassen die in 2020 nieuw gebouwd worden „energieneutraal” werken, zegt voorzitter J. van der Veen van het productschap. Voorzitter F. Hoogervorst van Glaskracht stelt de doelen echter nog wat scherper en noemt 2010 als streefjaar.
Welk jaar het ook moet worden, de organisaties benadrukken dat twee derde van de kassentelers „enthousiast” is over het project. De eerste resultaten, die in de afgelopen jaren zijn geboekt, smaken naar meer. De teelt van tomaten bij Themato in de zogenoemde gesloten kas, waarin de overtollige warmte wordt opgeslagen in de bodem om in de koude wintermaanden te worden hergebruikt, zorgt voor ongeveer 30 procent minder energieverbruik.
De tuinders zoeken ook naar andere mogelijkheden om beter om te gaan met energie. Dat varieert van efficiëntere lampen tot veredeling van rassen, zodat de planten en groenten ook goed groeien bij lagere temperaturen. Volgens Hoogervorst zijn inmiddels nieuwe rassen tomaten, paprika’s, komkommers, rozen en chrysanten in aantocht, waarvoor de tuinder minder hard hoeft te stoken.