Bernhard in brons op Hotel De Wereld
WAGENINGEN (ANP) – Prins Pieter–Christiaan onthult donderdag in Wageningen op de muur van hotel De Wereld een plaquette die herinnert aan zijn dan precies een jaar geleden overleden grootvader prins Bernhard. Het gedenkteken is gemaakt door de Amsterdamse kunstenares Hannah van Munster. De bronzen plaquette toont een beeltenis van de prins, mèt een anjer natuurlijk.
Bernhard was in 1945 in De Wereld aanwezig bij de ondertekening van hun capitulatie door de Duitse bezetters. Hij nam bij het hotel tot en met mei vorig jaar, 29 keer, het jaarlijkse defilé van oudstrijders op bevrijdingsdag af. Pieter–Christiaan, werkzaam bij de marechaussee, liep ook een aantal keren mee.In 2005 nam prins Willem–Alexander het défilé af. De Prins van Oranje zal dat naar het zich laat aanzien met ingang van volgend jaar ook jaarlijks doen op 29 juni, de Veteranendag op de geboortedag van zijn grootvader, maar dan in Den Haag.
Bij de onthulling donderdag in Wageningen zijn diverse oudstrijders uit de Tweede Wereldoorlog aanwezig. Zij zien Bernhard nog altijd als een belangrijk symbool van de strijd tegen de Duitse bezetting en zijn hem dankbaar voor zijn oprechte inzet voor militairen en veteranen onder meer als Inspecteur–Generaal der Krijgsmacht.
Direct na zijn overlijden klonk alom waardering voor de prins, die zich voor zovelen als een hartelijke en echte vriend als betoond en zich had ingezet voor de natuur, voor Herrijzend Nederland en wat niet al. Lelijk was de klap, vooral voor de familie maar ook voor anderen, toen de prins postuum en kort na de prachtige uitvaart alle vuile was van de familie buitenhing in de Volkskrant.
In geuren en kleuren vertelde hij ook over zijn buitenechtelijke dochter in Parijs, van wie iedereen wel wist dat ze bestond, maar ook over zijn andere buitenechtelijke spruit in Amerika, over wie tot dan toe buiten hofkringen alleen maar vage geruchten waren geweest.
Dat hij zich in zijn leven grondig had vermaakt, was alom bekend, maar dat hij pikante details niet als een echte gentleman voor zich hield, viel niet bij iedereen even goed. Sommigen vonden het een ’stunt’, anderen stelden echter vast dat de prins zijn eigen imago flink had besmeurd. De publicatie plaatste vooral koningin Juliana in een sneu daglicht.