Buitenland

Merkel heeft ambitieuze plannen met Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) – In haar eerste toespraak tot de Bondsdag heeft Angela Merkel woensdag gezegd dat haar links–rechtse regering Duitsland zijn status van economische motor weer wil teruggeven. Als het gaat om economische groei wil de nieuwe regering „de voorwaarden creëren waardoor Duitsland in tien jaar weer bij de eerste drie van Europa hoort", aldus de Bondskanselier.

30 November 2005 12:43Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

Merkel wil meer banen creëren, de scholen en universiteiten ’van wereldklasse’ maken, het overheidstekort onder controle brengen en de gezondheidszorg en het pensioen repareren, zei de 51–jarige christendemocrate onder applaus van de ruim zeshonderd volksvertegenwoordigers.Duitsland is nog steeds de grootste economie van Europa, maar loopt achter als het gaat om economische groei. Meer dan 10 procent van de bevolking is werkloos. De regering wil daarom naar nieuwe mogelijkheden zoeken om de economie te laten groeien. „Laten we de rem van de groei halen”, aldus de 51-jarige domineesdochter. „Laten we kijken wat mogelijk is”.

De voormalige Oost-Duitse trad vorige week aan met een ’Grote Coalitie’ van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD. Daarmee verdween haar voormalige SPD-rivaal Schröder, die in Duitsland zeven jaar aan het roer stond.

Merkel prees de door haar voorganger ingezette economische hervormingen. „Daarmee heeft hij moedig en vastbesloten de deur voor nieuwe hervormingen geopend”.

De oppositie had forse kritiek op het regeerprogramma. De leider van de liberale FDP, Guido Westewelle, sprak van een politiek van „trippelpasjes”. Volgens hem heeft de coalitie het niet aangedurfd om echte hervormingen door te voeren.

Gregor Gisy, de leider van de Linkspartei, verweet de regering een asociaal beleid te voeren. „De coalitie bezuinigt de maatschappij kapot”.

Merkel zei in haar eerste toespraak tot het parlement dat zij zich niet zou laten „chanteren” door de ontvoerders van een Duitse vrouw in Irak. De gewapende groepering heeft gedreigd de vrouw te doden. Wel zei de kanselier dat haar regering er alles aan doet om de 43-jarige archeologe Susanne Osthoff vrij te krijgen.

Anders dan Schröder, wil Merkel in vertrouwen een „nauwe, eerlijke en open” relatie met de Verenigde Staten opbouwen. Haar voorganger, de SPD’er Gerhard Schröder, zorgde voor een gespannen verhouding met Washington door zijn kritiek op de door de Amerikanen geleide oorlog in Irak.

Merkel reist op 11 januari naar de VS voor een bezoek aan president George Bush, meldde een regeringswoordvoerder in Berlijn woensdag. De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier was de afgelopen dagen al in Washington. Daar sprak hij onder meer met zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer