Binnenland

„Wees zorgvuldig met overblijfselen”

ENSCHEDE - „Onvoorstelbaar kort.” Zo noemt de christelijke begrafenisondernemer W. de Wit van Op Doorreis de termijn van tien jaar voor ruiming van graven.

Binnenlandredactie
30 November 2005 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 03:14

De begrafeniszorgondernemer uit Enschede staat dan ook „geheel” achter het voorstel van de ChristenUnie om graven langer te laten rusten. Officieel moeten algemene graven na tien jaar worden geruimd.Bij gekochte graven bestaat de mogelijkheid die termijn te verlengen. In de praktijk worden -ook algemene- kindergraven overigens veel langer dan tien jaar ongemoeid gelaten. Bij het leeghalen van een graf gaan (is0(

de overblijfselen in een zogeheten knekelput op de begraafplaats.(is2m(

Zeker kindergraven moet veel langer dan tien jaar behouden blijven, beklemtoont De Wit. „Telkens weer blijkt dat het overlijden van kinderen diepe sporen trekt in het leven van ouders. Mensen hebben behoefte om op de begraafplaats terug te kunnen keren naar een vaste plek. Ook nog na vijftien of twintig jaar. Het komt bij ouders dan ook hard aan als ze horen dat het graf van hun kind geruimd gaat worden. Dat ligt heel gevoelig.”

Nabestaanden zouden er goed aan doen zich bij de keuze van een graf te verdiepen in lokale begrafenisregels met betrekking tot ruimingstermijnen, stelt De Wit. „Mensen moeten niet te zeer vertrouwen op algemene gebruiken in een bepaalde gemeente. Er kan immers een andere politieke wind gaan waaien. Daarom is het goed om afspraken zwart op wit vast te leggen.”

Graven zouden „vanuit Bijbels perspectief” helemaal niet moeten worden geruimd, vindt De Wit. „We moeten zorgvuldig omgaan met de overblijfselen van mensen. Als christenen denken we daar misschien te weinig over na. In het Oude Testament zie je dat er veel zorg wordt besteed aan overledenen. De botten van Jozef moesten mee verhuizen.”

De begrafenisondernemer is „verontrust” omdat er „steeds minder ruimte lijkt te zijn” voor het begraven van mensen. „Je ziet dat 52 procent van de overledenen in Nederland wordt gecremeerd. Ik betreur dat.

We zouden meer moeten nadenken over het bewaren van overblijfselen. Dan kun je denken aan het opschudden van graven, zodat overblijfselen dieper komen te liggen. Een andere mogelijkheid is het bewaren van beenderen in een kistje. Een derde optie is om muurgraven te maken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer