Wierden en de Passie koersen op rechtszaak aan
WIERDEN - Een school oprichten is nergens makkelijk, maar zeker in Wierden niet. Daar weet het bestuur van de Passie over mee te praten. Dinsdagavond beslist de raad of de evangelische school voor voortgezet onderwijs mag neerstrijken in de Twentse gemeente. Naar verwachting is het antwoord nee.
De Passie opereert landelijk en kent inmiddels drie vestigingen: Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Het bestuur probeert sinds 2002 ook in Wierden voet aan de grond te krijgen. Dat lukt niet erg. Het gemeentebestuur zegt geen geld voor de school te hebben. Dat standpunt staat op gespannen voet met de toezegging van minister Van der Hoeven van Onderwijs dat de Passie in Wierden mag beginnen.De gemeente heeft vijf jaar de tijd gekregen om geld te reserveren. Daarvan zijn inmiddels drie jaar om. Die tijd heeft Wierden niet gebruikt om geld voor de Passie opzij te leggen, maar om haar hakken steviger in het zand te zetten. De toestemming om in de Twentse gemeente een evangelische school te mogen starten, lijkt verder weg dan ooit.
Dinsdagavond vergadert de raad van Wierden over de Passie. Waarschijnlijk zullen drie van de vier fracties tegen de komst van de school stemmen: CDA, VVD/Gemeentebelang en Platform Progressief Wierden (PPW). Zij bezetten zestien zetels. Alleen de ChristenUnie (drie zetels) zal vóór de Passie stemmen.
Belangrijk in de slepende discussie is de vraag of de Passie Wierden terecht als vestigingsplaats heeft gekozen. Onderwijswethouder Dirk Velten (CDA) vindt van niet. Aanvankelijk was Almelo de beoogde vestigingsplaats. Dat is later veranderd in Wierden. De toenmalige staatssecretaris van Onderwijs heeft met die ommezwaai ingestemd. Naar mijn mening ten onrechte. Het argument was dat een evangelische school in Almelo te veel leerlingen uit het protestantschristelijk onderwijs zou wegzuigen. Ik heb daar mijn vragen bij. Omdat de onderhandelingen in Almelo traag verliepen, is het bestuur van de Passie gaan uitkijken naar een andere gemeente. Bij Wierden had het bestuur het gevoel dat het allemaal sneller zou gaan.”
Dat de gemeente Wierden haar poot stijf houdt, is volgens Velten een bewuste keus. We laten het op een rechtszaak aankomen. Dat geeft ons als gemeente de mogelijkheid een schadeclaim neer te leggen bij de provincie of het ministerie. Wierden kan niet verplicht worden te investeren in een school als de keuze voor deze gemeente niet correct is verlopen.”
Gert ten Hove, woordvoerder van de Passie, hekelt de opstelling van Wierden. Er wordt nu gezegd dat het geen zaak meer is tussen de gemeente en de Passie, maar een zaak tussen verschillende overheden. Dat zal waar zijn, maar het gaat wel ten koste van talloze ouders en kinderen die op deze school wachten.”
Ten Hove vestigt zijn hoop op de minister van Onderwijs. Tijdens de behandeling van het Plan van Scholen, dit najaar in de Tweede Kamer, adviseerde zij om desnoods via de rechter een vestiging van de Passie in Wierden af te dwingen. Ook de provincie staat achter ons. Als de minister de Passie volgend jaar weer op het Plan van Scholen zet, dan moet de gemeente meewerken. Doet ze dit niet, dan zal de provincie haar dwingen, heeft ze laten weten.”
Een andere optie is volgens Ten Hove dat het schoolbestuur de rechter vraagt om een voorlopige voorziening. De minister heeft aangegeven dat 2007 of 2008 het uiterste jaar is om te starten. Dan mag van een verantwoordelijke gemeente worden verwacht dat zij geld reserveert in de begroting. Omdat de gemeente hier niet aan meewerkt, overwegen we die reservering juridisch af te dwingen.”
Ten Hove vindt dat de gemeente de financiële lasten overdrijft. De kosten voor de gemeente komen neer op 10 euro per hoofd van de bevolking. Het gaat op jaarbasis om 200.000 tot 250.000 euro. Dat is veel geld, maar het bedrag zal echt de begroting niet ontwrichten. Het is moeilijk te geloven dat het geld het werkelijke obstakel is.”
Dat de ommezwaai van Almelo naar Wierden niet zou deugen, bestrijdt Ten Hove. Het schoolbestuur heeft in 2002 na uitgebreid overleg met vertegenwoordigers van de gemeente Wierden weloverwogen voor deze plaats gekozen. Mede omdat uit onderzoek blijkt dat de belangstelling voor de Passie in Wierden het grootst is van alle gemeenten in de regio.” Alsnog afzien van Wierden is volgens Ten Hove geen optie. We hebben een eerlijke aanvraag gedaan. Daar houden we aan vast.”