„Zorg grote steden komt verder onder druk"
DEN HAAG (ANP) – Vooral zorgverzekeraars in de vier grote steden zullen de dupe worden van het nieuwe ziektekostenstelsel. Dat verwacht het Platform Zorginstellingen Grote Steden (PZGS). Het platform belegt woensdag in Utrecht een bijeenkomst om over de problemen te overleggen.
Volgens de organisatie zullen instellingen als ziekenhuizen, verpleeg– en verzorgingshuizen en instellingen voor psychiatrische zorg door het nieuwe stelsel vervolgens ook minder geld te besteden hebben. De kwaliteit van de zorg zal hierdoor achteruit gaan, zo verwacht het platform.In de grote steden komt meer armoede voor dan elders, gaan mensen vaker naar de dokter, en zijn meer ’ontspoorden’. Via het nieuwe ziektekostelstelsel dat de regering per 1 januari invoert, krijgen ziektekostenverzekeraars die vooral in de Randstad actief zijn extra geld. Maar het platform van zorginstellingen is bang dat die compensatie bij lange na niet genoeg is om de kosten te dekken.
Ziektekostenverzekeraars in bijvoorbeeld Den Haag en Amsterdam draaien nu al met verlies, stelt het platform. Ook in Rotterdam en Utrecht spelen dergelijke problemen. Als in het nieuwe systeem de concurrentie tussen verzekeraars sterker wordt, zal er minder geld overblijven voor projecten voor bijvoorbeeld drugsverslaafden, zegt voorzitter G. Tanke van het platform. „Verzekeraars zullen dan nog alleen programma’s aanbieden voor hun eigen klanten.”
Volgens Tanke moeten ook zorginstellingen in de grote steden hogere kosten maken om te kunnen bestaan, bijvoorbeeld voor huisvesting en beveiliging. Hij verwacht dat de verzekeraars ook die extra kosten niet kunnen dekken. Daarbij verwacht Tanke een extra toestroom van onverzekerde patiënten naar de instellingen.
De koepelorganisatie van zorgverzekeraars ZN zal, volgens een woordvoerder, volgend jaar onderzoeken of de verzekeraars in de grote steden genoeg hebben aan de compensatie die ze via de wet krijgen. Dit extra geld wordt opgebracht door andere zorgverzekeraars in minder drukbevolkte gebieden. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid onderzoekt hoe kan worden voorkomen dat burgers door het nieuwe ziektekostenstelsel onverzekerd raken.