School mag zelf geen opvang organiseren
DEN HAAG - Scholen die kinderen voor en na schooltijd opvangen, mogen dat niet zelf organiseren, maar moeten dat doen in samenwerking met professionele kinderopvangorganisaties.
De meerderheid van de Tweede Kamer is bang dat de opvang die scholen zelf bieden, onvoldoende kwaliteit heeft. PvdA en D66 spraken eind vorige week al hun afkeuring uit over deze variant in de schoolopvang, maandag sloten VVD en LPF zich daar bij aan. Daarmee bestaat er geen meerderheid in de Tweede Kamer tegen dit onderdeel uit het plan van de ministers Van der Hoeven van Onderwijs en De Geus van Sociale Zaken.De kinderopvangorganisaties, de ouders en Abvakabo FNV noemden de opvang door de school eind vorige week ook al „beunhazerij.” Scholen moeten zich volgens hen tot onderwijs beperken en kinderopvang overlaten aan professionals.
Van der Hoeven en De Geus stelden afgelopen vrijdag om scholen die hun leerlingen willen opvangen tussen halfacht ’s morgens en halfzeven ’s avonds, te laten kiezen uit twee hoofdvarianten. De eerste is dat de school een samenwerkingsverband aangaat met een erkende kinderopvangorganisatie voor buitenschoolse opvang. Deze opvang kan in of buiten het schoolgebouw plaatsvinden.
In de tweede hoofdvariant regelt de school de voor- en naschoolse opvang zelf. Binnen deze variant zijn twee mogelijkheden. De eerste is dat de school een rechtspersoon opricht die zich als kinderopvangorganisatie laat registreren. Deze vorm moet, evenals de eerste hoofdvariant, voldoen aan de kwaliteitseisen die de Wet kinderopvang stelt.
Bij de tweede mogelijkheid binnen de tweede hoofdvariant biedt de school zelf de opvang aan. Deze betaalde opvang voldoet niet aan de kwaliteitseisen van de wet. Scholen kunnen voor de zelf georganiseerde opvang onder meer ouders of mensen met een uitkering inschakelen.
Het verzet van de Kamer richt zich tegen de laatstgenoemde mogelijkheid. PvdA-Kamerlid Hamer vindt dat scholen die kinderopvang zelf ter hand nemen, op oneerlijke wijze concurreren met professionele instellingen. LPF-Kamerlid Kraneveldt is tegen opvang door „een zootje moeders of een paar vrijwilligers.”
VVD-Kamerlid Balemans denkt dat ouders voor enorme kosten komen te staan als de school de opvang zelf organiseert. De overheid draagt in deze variant namelijk niet bij in de kosten. Voor professionele kinderopvang is wel (fiscale) tegemoetkoming beschikbaar.
De Tweede Kamer debatteert begin volgend jaar met de ministers over de schoolopvang.