Opinie

Wereldkundig

Dat in China de vrijheid van meningsuiting wordt beknot werd vorige week weer eens bevestigd nadat in de havenstad Harbin een chemische ramp plaatsvond. Maar ook in Indonesië kan men er wat van, blijkt uit enkele krantenberichten. In Australië mobiliseert men juist de media om een protestcampagne te organiseren. Die is gericht tegen de ophanging van een landgenoot.

Samenstelling: Ab Jansen
29 November 2005 08:48Gewijzigd op 14 November 2020 03:13

Jakarta Post De Indonesische immigratiedienst heeft eind vorige week de Amerikaanse terrorismedeskundige Sidney Jones toegang tot het land ontzegd, zonder daarvoor een verklaring te geven. Jones is hoofd van de afdeling Indonesië van de International Crisis Group, met als vestigingsplaats Jakarta.
„Ik snap het niet. Als er een probleem zou zijn dan zou je toch verwachten dat ze me daarvoor bij zich zouden roepen, en ondervragen, en me een kans geven me te verdedigen”, aldus Jones. Een woordvoerder van de immigratiedienst weigerde uit te leggen waarom Jones toegang was geweigerd. De vorige regering onder leiding van Megawati Soekarnoputri weigerde haar vorig jaar mei ook al een visum. Dat was op verzoek van de Indonesische geheime dienst, nadat ze had gerapporteerd over onder meer mensenrechtenschendingen in Indonesië.

Financial Times
Ook de Financial Times berichtte over de verbanning van de Amerikaanse. Die komt op een onverwacht moment nu de VS de militaire banden met Jakarta hebben hersteld.

„Diplomaten zijn van mening dat de verbanning een klap in het gezicht is van de Verenigde Staten die vorige week de militaire banden met Jakarta volledig herstelden, ondanks aanhoudende zorgen bij mensenrechtenorganisaties over schending van mensenrechten en Indonesiës weigering militairen te straffen die betrokken waren bij het geweld op Oost-Timor in 1999. De Amerikaanse ambassade in Jakarta deelde mee de ontwikkelingen rond Jones nauwlettend te volgen. Jones is een van ’s werelds grootste kenners van de Jemaah Islamiyah, de aan al-Qaida gelieerde terreurgroep in Indonesië, die verantwoordelijk was voor de aanslagen op Bali in 2002 en op 1 oktober van dit jaar. In het verleden heeft de Amerikaanse de woede gewekt van Indonesische autoriteiten vanwege haar onderzoeken naar de manier waarop de autoriteiten het terrorisme aanpakken.”

The Straits Times

Deze krant besteedde gisteren ook aandacht aan Indonesië. De radicale islamitische partij PKS was het onderwerp. Vooral christenen wantrouwen deze partij vanwege radicale opvattingen. Dat is niet nodig, vindt commentator John McBeth.
„Ze wordt wel de „Taliban van Indonesië” genoemd, of: „een wolf in schaapskleren”, wier verborgen agenda bestaat uit de omvorming van Indonesië tot een islamitische staat. Maar de 2 miljoen leden tellende Rechtvaardigheids en Welvaarts Partij (PKS) is druk doende zich van die reputatie te ontdoen. De partij beweert namelijk dat de kern van haar programma bestaat uit scholing van moslims en het handhaven van Indonesië als een seculiere staat.” „Steeds meer politieke waarnemers geloven de partij op dit punt. Want wil ze ’s lands derde grootste partij worden bij de verkiezingen van 2009, dan heeft de PKS slechts één keus: een gematigd program aannemen. Indonesische kiezers hebben immers tijdens recente verkiezingen duidelijk gemaakt dat ze religie geen prioriteit vinden wanneer het op politiek aankomt.”

The Australian
De krant uit Singapore mag dan naar buurman Indonesië kijken, de stadsstaat zelf is ook niet vrij van kritiek. Vrijdag wordt daar de in Australië wonende Vietnamese zakenman Nguyen Tuong Van opgehangen. Van werd drie jaar geleden opgepakt op de Changiluchthaven van Singapore met 400 gram heroïne in zijn bagage. De man heeft steeds volgehouden dat hij de drugs vervoerde om de schulden te kunnen betalen van zijn drugsverslaafde tweelingbroer.

„Kerkleiders en leden van de regeringspartijen en van de oppositie hebben de bevolking opgeroepen vrijdag een minuut stilte in acht te nemen, op het moment dat Van in Singapore wordt opgehangen. (…) Premier Howard waarschuwde Singapore gisteren dat de Australische woede over het doodvonnis ook na vrijdag niet zal temperen.”

Die Welt

De Chinese Communistische Partij gebruikt de chemische ramp in de stad Harbin om haar legitimiteit te versterken. Dat stelde de Duitse verslaggever van Die Welt, Kirstin Wenk, gisteren in een artikel. De 4 miljoen zielen tellende stad beleefde vorige week woensdag een van de ergste milieurampen in China, waardoor de stad dagen zonder drinkwater zat.
„Volgens de door de staat gecontroleerde media doorstaan de partij en het volk in een gezamenlijke krachtsinspanning deze crisis met glans. De massa toont dat ze onder leiding van een efficiënt werkende regering alle problemen aankan, aldus de Shenghuo Bao, een plaatselijke krant. De lokale tv toonde beelden van „dankbare” ouderen, zieken en zelfs buitenlanders die met tranen in de ogen water in ontvangst nemen van lokale autoriteiten. Van kritiek op de Communistische Partij is niets te zien, terwijl het deze partij is die vanwege haar supergroeibeleid wel verantwoordelijk is voor de ramp.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer