Brinkhorst laat lange stroomstoring onderzoeken
DEN HAAG (ANP) – Minister Brinkhorst (Economische Zaken) heeft maandag een onderzoek aangekondigd naar de langdurige stroomuitval die Haaksbergen de afgelopen dagen trof. Volgens de bewindsman is het „opmerkelijk en net te veel toeval dat juist twee netten die recent zijn vernieuwd, uitvielen".
Brinkhorst reageerde in het radioprogramma Met het oog op morgen positief op een suggestie van GroenLinks–Tweede Kamerlid Vendrik. Die bepleitte maandag dat burgers wettelijk de garantie krijgen dat ze bij een storing binnen 24 uur weer over stroom beschikken.Brinkhorst overlegt donderdag met zijn collega’s uit Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg over hulp van de buurlanden bij stroomstoringen. „Haaksbergen ligt ook helemaal aan het einde van een net. Misschien had hulp uit Duitsland in dit geval wel kunnen helpen", zei de bewindsman. Duitsland had de aggregaten echter zelf nodig. In sommige gebieden net over de grens bij Twente zitten tienduizenden mensen nog steeds zonder stroom als gevolg van het slechte weer.
Door de sneeuwval hadden hoogspanningsmasten en –kabels het vanaf vrijdag zwaar te verduren. Sneeuw en ijs leidden ertoe dat de kabels topzwaar werden en vervolgens doorbogen, instabiel werden of knapten. Haaksbergen (Overijssel), Berkelland (Gelderland) en Hulst zaten daardoor een groot deel van het weekeinde zonder elektriciteit.
Net als Brinkhorst willen ook de burgemeesters van Berkelland en Haaksbergen weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en waarom het zolang duurde voordat er noodstroom was. H. Bloemen (Berkelland) heeft elektriciteitsbedrijf Nuon opgeroepen maatregelen te nemen zodat stroomstoringen van deze omvang beter kunnen worden opgevangen. K. Loohuis (Haaksbergen) kondigde zondag al een onderzoek aan naar de gang van zaken.
Ook maandag drukte het winterweer nog een stempel op de dagelijkse gang van zaken in het oosten van het land. Daken dreigden te bezwijken onder de sneeuw, waardoor een aantal bedrijven sloot. Het betrof onder meer bijna alle grootwinkelbedijven op een bedrijvenpark in Hengelo en een callcenter in Enschede. De sneeuw moest van de daken worden verwijderd en goten moeten worden schoongemaakt om de afwatering voorspoedig te laten verlopen.
In pretpark Koningin Julianatoren in Apeldoorn zakte het dak van de botsautobaan in onder het gewicht van de sneeuw. Vierhonderd leerlingen van een vestiging van het Bonhoeffer College in Enschede hadden maandag vrij: de school ging dicht, omdat het dak dreigde te bezwijken onder de sneeuw. Vervoerbedrijf Connexxion vond het maandag de gladheid op de wegen nog te groot om onder anderen leerlingen en gehandicapten te vervoeren. Medewerkers van Staatsbosbeheer kondigden maandag aan dat ze wel enige tijd nodig hebben om afgebroken takken en omgewaaide bomen op te ruimen. Paden en wegen moeten weer begaanbaar worden gemaakt.
Verzekeraar Interpolis in Tilburg schat de schade door het extreme weer op ongeveer 20 miljoen euro. De schade aan auto’s valt echter mee. „De meeste auto’s stonden vrijdag stil. Als het niet rijdt, kan het niet botsen ook", aldus een woordvoerster. Bij energieconcern Essent waren maandagmiddag nog nauwelijks schadeclaims binnengekomen. „Dat duurt even, want we onze klanten moeten de schade melden via een formulier", wist het bedrijf.
Deskundigen noemen de oorzaak van de stroomstoring die drie gemeenten trof „lijndansen". Daarbij worden de elektriciteitsdraden zwaar door afzetting van ijs en gaan ze flink bewegen in de felle wind. Als de draden met elkaar in botsing komen en breken, kan de storing ontstaan, aldus een woordvoerder van EnergieNed, de organisatie van de energiebedrijven, maandag.
Dergelijke storingen komen zelden voor. In januari 1993 werd de Achterhoek getroffen door een stroomstoring die qua lengte en omvang vergelijkbaar was met die in Haaksbergen. Dat geldt ook voor de storing die een jaar later in oktober de Veluwe trof, maar in beide gevallen was de oorzaak anders.
De gebeurtenissen van het afgelopen weekeinde worden nog onderzocht en volgens EnergieNed is het te vroeg om nu al lering te trekken uit de ervaringen. De Directie Toezicht Energie (DTe), die waakt over de energiebedrijven, had maandag geen maatregelen in petto. G. Jansen, commissaris van de koningin in Overijssel, heeft geëist dat voortaan binnen 24 uur noodaggregaten beschikbaar zijn. Hij richtte zich echter tot de DTE. Die wees erop dat dat een taak van de netbeheerder is en niet van de toezichthouder of het ministerie.