Canadese regering sneuvelt op motie
NEW YORK – De Canadese minderheidsregering van de liberale premier Paul Martin sneuvelde maandag op een motie van wantrouwen die met 171 tegen 133 stemmen werd aangenomen door het parlement in Ottawa. De Canadezen moeten waarschijnlijk op 23 januari naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.
Premier Martin is gesneuveld op de nasleep van een corruptieschandaal dat plaatsvond onder zijn voorganger Jean Chrétien. Begin vorig jaar werd bekend dat de liberale regering van Chrétien overheidsgeld had betaald aan bevriende organisaties, die daar weinig tot niets tegenoverstelden. Martin was in de betreffende periode minister van Financiën, maar uit een eerste onderzoeksrapport bleek dat hem niets ten laste kon worden gelegd.
Het schandaal bleef hem echter politiek achtervolgen. Martin overleefde eerder dit jaar een motie van wantrouwen met hulp van de linkse New Democratic Party. Die liet hem ditmaal echter vallen, samen met de conservatieven en het separatistische Bloc Québécois. Na overleg van Martin met gouverneur Michaelle Jean –die het ‘staatshoofd’ koningin Elizabeth II in Canada vertegenwoordigt– werd het parlement dinsdag ontbonden.
Dat betekent dat de Canadezen tijdens de komende feestdagen worden geconfronteerd met een verkiezingscampagne. Een campagne die volgens de laatste opiniepeilingen weinig verandering in het parlement zal opleveren. De liberalen vormen daar nu de grootste fractie met 133 zetels. Dan komen de conservatieven met 98 zetels, het Bloc Québécois met 53 zetels en de New Democratic Party met 18 zetels. Verder zijn er nog 6 onafhankelijke afgevaardigden.
Aangezien geen van de grote fracties een coalitie wil met het Bloc Québécois en de Democratic Party niet wil samenwerken met de liberalen (en al helemaal niet met de conservatieven) komt er eind januari waarschijnlijk opnieuw een minderheidsregering. De vraag is alleen nog onder wiens leiding.
De conservatieve leider Stephen Harper hoopt dat de Canadezen genoeg hebben van alle schandalen en zijn fractie de meeste zetels zullen verschaffen. Martin hoopt dat de liberalen terugkeren als grootste fractie (die de premier levert) op grond van de gezonde economie, het financieringsoverschot en de lage werkloosheid.