Binnenland

Kastanjeziekte verder onderzocht

DEN HAAG (ANP) – De ziekte, die een derde van de Nederlandse paardenkastanjes heeft geveld, moet verder onderzocht worden. Dat vindt zowel de werkgroep Aesculaap als minister Veerman van Landbouw. Dat extra onderzoek moet duidelijk maken hoe de ziekte zich verspreidt en zich voltrekt in de bomen.

28 November 2005 16:27Gewijzigd op 14 November 2020 03:13

Een bacterie (pseudomonas syringae) is mogelijk de veroorzaker van de ziekte onder de paardenkastanjes of wilde kastanjes (aesculus), meldde de werkgroep maandag in zijn rapportage ’Red de kastanje voor Nederland’ aan de minister. Veerman gaf eerder dit jaar 275.000 euro en de opdracht aan de werkgroep om de verspreiding en oorzaak van mysterieuze kastanjeziekte te onderzoeken.De ziekte onder de paardenkastanjes, ook wel de bloedingsziekte genoemd, zorgt voor donkere, vochtige plekken op de stam van de zieke bomen. Op den duur scheurt de bast. Becijferd is dat ongeveer een derde van de kastanjebomen in Nederland aangetast is. In Zuid–Holland zijn relatief gezien de meeste bomen ziek, aldus Aesculaap, waar deskundige organisaties als Wageningen Universiteit, de Plantenziektekundige Dienst en Alterra inzitten.

Deze eerste rapportage is wat Veerman betreft niet het eindstation. Onbekend is immers nog hoe de bacterie zich verspreidt en de ziekte verloopt. Dat moet nader onderzocht worden, vindt de bewindsman, omdat pas daarna de ziekte effectief bestreden kan worden. Het Rijk is bereid opnieuw geld te steken in het onderzoek. Hoeveel geld Veerman in het onderzoek kan en wil steken, wil een woordvoerster van het ministerie van Landbouw nog niet zeggen.

Aesculaap wil vooral onderzoeken hoe de bacterie het verdedigingssysteem van de boom aantast. „Belangrijk is om te achterhalen of de bacterie een relatief nieuwe ziekteverwekker is waartegen ’normale’ verdediging niet werkt of dat de bomen verzwakt zijn door andere stresscondities”, schetsen de onderzoekers.

Verder is gebleken dat niet alleen in Nederland maar ook in België en Duitsland kastanjebomen zijn besmet met de ziekte. Veerman bekijkt daarom samenwerking met beide buurlanden op dit gebied.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer