Kees B. krijgt ruim zes ton schadevergoeding
De ten onrechte voor de moord op de 10-jarige Nienke Kleiss veroordeelde Kees B. krijgt 600.835 euro schadevergoeding van de staat. Dit maakten zijn advocaten G. Spong en J. Taekema maandag bekend.
B. zat 4,5 jaar in de gevangenis voor de moord op het meisje in Schiedam. De Vlaardinger, van wie de pedofiele geaardheid bekend was, legde vlak na zijn arrestatie een bekentenis af. Dat hij deze later introk, kon niet voorkomen dat hij tot achttien jaar cel en tbs werd veroordeeld, tot in hoogste instantie. De schadevergoeding bestaat uit 500.000 euro voor immateriële en 100.000 euro materiële geleden schade. De overige 835 euro is voor de reiskosten van de ouders van B.Toen de politie Wik H. als verdachte van een poging tot aanranding in Maassluis arresteerde, ontstond er nieuwe hoop voor B. Wik H. biechtte namelijk op dat hij degene was die Nienke Kleiss had vermoord. Nader DNA–onderzoek bevestigde de bekentenis van H. Justitie stelde Kees B. daarop op vrije voeten.
H. had Nienke en haar 11–jarige vriendje Maikel op 22 juni 2000 in het Beatrixpark in Schiedam mee de bosjes in gedwongen. De kinderen moesten zich ontkleden en seksuele handelingen bij elkaar verrichten. H. probeerde Maikel te doden met een mes. Hij wurgde Nienke. De zaak, die bekend is geworden onder de benaming de Schiedammer parkmoord, bracht een schokgolf in heel het land teweeg.
De ontwikkelingen in de Schiedammer parkmoord leverden groot gezichtsverlies op voor vooral het openbaar ministerie (OM). Gebleken is dat het OM sterke twijfels van DNA–deskundigen over de schuld van Kees B. niet aan de rechter kenbaar heeft gemaakt. De affaire leidde tot een groot intern onderzoek bij het OM door de commissie–Posthumus. Deze deed een reeks aanbevelingen om herhaling van misslagen als in de Schiedammer zaak te voorkomen. Het tv–programma Zembla besteedt maandagavond aandacht aan de Schiedammer parkmoord.
Jaarlijks keert de staat miljoenen euro’s aan schadevergoedingen wegens onterecht verblijf in een politiecel, huis van bewaring of gevangenis. In 2004 was dat bedrag 13,4 miljoen euro. De gemiddelde toekenning in dat jaar was bijna 3000 euro. In 2003 was het bedrag 12,3 miljoen euro, in 2002 zelfs 14,7 miljoen euro.
De uitkering van B. komt terecht in het rijtje van hoge schadevergoedingen als die voor André de V. van 125.000 euro in 2004, omdat hij onterecht vast zat in verband met vuurwerkramp in Enschede en de 1,8 miljoen euro voor de zogenoemde Twee van Putten, Herman de Bois en Wilco Viets. Zij zaten zeven jaar vast als vermeende daders van de moord op Christel Ambrosius in 1994.