Perspectief voor biogeitenzuivel
Grootschalige afzet via de supermarkt is nog een stap te ver voor de biologische geitenzuivel. Afzet via de geijkte kanalen zoals natuurvoedingswinkels kan wel groeien. Ook de export naar Duitsland biedt perspectief.
Dat blijkt uit een onderzoek dat het Landbouw Economisch Instituut heeft uitgevoerd in opdracht van de Groene Geit, de landelijke vereniging van biologische geitenhouders.
Voor de supermarkt is biologische zuivel niet meer dan een aardigheidje. Om de afzetkansen via de grootgrutters te vergroten, zouden de geitenhouders zich moeten gaan toeleggen op de productie van zogenoemde wintermelk. Alleen op die manier kunnen ze het hele jaar de aanvoer van biologische geitenzuivel garanderen. Bij de meeste geiten ligt de melkproductie in de winter stil.
Nederland telt 54 geregistreerde biologische bedrijven die zich bezighouden met geitenteelt. De verwachting is dat het aantal geiten per bedrijf dit jaar fors toeneemt. De boerderijen die zelf zuivelproducten maken, groeien gemiddeld van 90 naar 111 dieren. De bedrijven die alleen melk verkopen, vertonen een nog sterkere groei, namelijk van 220 naar 355 geiten, aldus een woordvoerster van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie.