Fiat voor opsplitsing Vopak
Vopak, amper drie jaar geleden ontstaan uit de fusie van de Rotterdamse concerns Van Ommeren en Pakhoed, wordt definitief opgesplitst. De overgrote meerderheid van de aandeelhouders gaf er maandag zijn fiat aan.
Aan de opsplitsing gaat een aandelenemissie voor 150 miljoen euro vooraf. Ook hier gingen de aandeelhouders mee akkoord. Grootaandeelhouder HAL (39 procent) staat hiervoor garant voor een prijs van 20 euro per aandeel. De opbrengst van de emissie wordt gebruikt om de balanspositie van beide ondernemingen op te poetsen.
Vopak gaat verder als een bedrijf met tankopslag als voornaamste activiteit. De chemische distributie, die eenderde van de totale omzet uitmaakt, wordt ondergebracht in een onderneming met de naam Univar. Vopak blijft op de Amsterdamse beurs, maar verliest waarschijnlijk zijn status van Midkap-fonds. Univar krijgt vanaf 1 juli als ’smallcap’ een notering aan Euronext Amsterdam.
Vopak is als fusieproduct mislukt. De destijds beloofde synergievoordelen zijn er niet uitgekomen. Een zeperd van circa 100 miljoen werd geïncasseerd met ’zakendoen via internet’. Vooral de winstgevendheid van de chemische distributie staat zwaar onder druk. Bestuursvoorzitter T. Spoor ruimde het veld. Hij werd begin dit jaar opgevolgd door de Amerikaan G. Pruitt.
Pruitt, de geestelijke vader van de opsplitsing, speelde maandag een bij voorbaat gewonnen wedstrijd. Hij was verzekerd van de steun van grootaandeelhouder HAL en van de Stichting Preferente Aandelen Koninklijke Vopak. Ook zonder de steun van deze twee ’grootheden’ kon de afsplitsing rekenen op een ruime meerderheid. Dat was vooral een tegenvaller voor de Britse Nederlander M. Cook, aandeelhouder van Vopak („enkele honderden stuks”) en in de jaren zeventig bestuurslid van Pakhoed.
De 70-jarige Cook schermde op de vergadering met „drie of vier partijen” die interesse hebben in Vopak. Zij zouden bereid zijn een vriendelijk bod te doen op Vopak, om het concern vervolgens als één geheel weer te laten opbloeien. En dat zonder een aandelenemissie én tegen een voor aandeelhouders aantrekkelijke prijs.
Cook wist te melden dat een van deze niet nader genoemde partijen bereid zou zijn tussen de 24 en 28 euro per aandeel te betalen, waar het aandeel Vopak nu schommelt rond een koers van 19 euro. Via de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley zou dit zijn overgebracht aan de raad van bestuur van Vopak.
Bestuursvoorzitter Pruitt erkende onlangs met functionarissen van Morgan Stanley te hebben gesproken, doch zelfs maar de „suggestie van een bod” was in dat gesprek niet gedaan. Dat gold ook andere partijen die zich hadden gemeld, verzekerde hij.
Pruitt waarschuwde bovendien de aanwezige aandeelhouders dat deze partijen er alleen maar opuit zijn het „voordeel uit uw zak te halen om het in de eigen zak te stoppen.” Wat die voordelen precies zijn, daarover bleef de bestuursvoorzitter vaag. De aandeelhouders moesten het goeddeels doen met de mededeling dat twee aparte ondernemingen meer „aandeelhouderswaarde” creëert dan Vopak als geheel.
Dat kwam het Vopak-bestuur te staan op het verwijt van Cook en van directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dat de aandeelhouders ten opzichte van grootaandeelhouder HAL een informatieachterstand hadden. Dit klemde des te meer omdat HAL-topman M. van der Vorm commissaris is bij Vopak.
Pruitt ontkende dat hiervan sprake was. Cook en De Vries dreigden tijdens de vergadering naar de Ondernemingskamer te stappen. De Vries liet later echter weten zijn dreigement niet te zullen uitvoeren, terwijl Cook zich na afloop van de vergadering niet meer zo happig toonde om de rechter in te schakelen.
De tegenstanders kregen nog enige genoegdoening. De fel bekritiseerde voorzitter D. de Kat van de raad van commissarissen maakte bekend op te stappen. Van Ommeren-topman C. van der Driest, die kort na de fusie door de commissarissen werd gedwongen te vertrekken, keert weer terug. Hij gaat het ’nieuwe’ Vopak leiden.