„Iran bood Noord–Korea olie aan voor wapenhulp"
HAMBURG (ANP) – De Iraanse regering heeft Noord–Korea omvangrijke hulp – gratis olie en aardgas – aangeboden in ruil voor medewerking van Pyongyang aan de ontwikkeling van kernraketten.
Het aanbod is in opdracht van de leiding van Teheran in de tweede week van oktober overgebracht door een hoge Iraanse functionaris die vermomd als „leider van de Noord–Koreaans–Iraanse vriendschapsvereniging" een bezoek aan Pyongyang bracht. Dat meldde het Duitse weekblad Der Spiegel zaterdag op zijn website. Het blad baseert zijn verhaal op bronnen binnen westerse inlichtingendiensten.Wat de Noord–Koreaanse reactie op het voorstel was, is volgens Der Spiegel niet bekend. Het blad wijst erop dat mogelijk iets afgeleid kan worden uit het feit dat Noord–Korea bij de laatste gesprekken met China, Rusland, de Verenigde Staten, Zuid–Korea en Japan over zijn nucleaire aspiraties op 11 november wat minder tot tegemoetkomingen bereid leek.
Het reusachtige energietekort in Noord–Korea en de Amerikaanse bereidheid Pyngyang economische en energiehulp te geven, gelden als belangrijkste reden dat de stalinistische regering van Kim Jong Il in Pyongyang zich in september tot veler verrassing bereid verklaarde om af te zien van kernwapens.
De machthebbers in Teheran denken, aldus Der Spiegel, dat het principeakkoord tussen Noord–Korea en zijn gesprekspartners een zwak punt heeft: Noord–Korea wil dat de Verenigde Staten al met lichtwaterreactoren over de brug komen voor het zijn kernwapenprogramma ontmantelt. Maar president Bush wil dat pas als na internationale controle is vastgesteld dat Noord–Korea het programma heeft ontmanteld. Door hierop in te spelen zou Teheran hopen Pyongyang weer op een confrontiekoers met zijn gesprekspartners te kunnen brengen.
Iran heeft er om twee redenen belang bij dat er geen akkoord komt over het wapenprogramma van Noord–Korea. Ten eerste is Noord–Korea met zijn Nodong–raketten de belangrijkste partner voor de ontwikkeling van de Iraanse Shahab–3–raket. Ten tweede is Iran bang dat het na een eventueel akkoord over de Noord–Koreaanse nucleaire plannen als enige nucleaire onruststoker overblijft en daardoor nog meer onder druk te komen staan van de VS, de EU en de VN–atoomwaakhond IAEA. Iran staat nu al onder grote druk om af te zien van zijn plannen voor het opwerken van uranium.