Levenslang voor "beul van Twente"
ALMELO (ANP) – De rechtbank in Almelo heeft vrijdag de 50–jarige Rudolf K., bekend als “beul van Twente”, een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Opgekropte woede en seksuele frustraties hebben er toe geleid dat de man uit Enschede een seksueel getinte moord beging en tientallen dieren gruwelijk mishandelde.
K. doodde in juni 2003 in zijn woonplaats een zwerver en mishandelde tussen 2000 en 2004 tientallen dieren op gruwelijke wijze. Hij pleegde de misdrijven terwijl hij op proefverlof was uit een tbs–kliniek. Het openbaar ministerie (OM) eiste al levenslang lang tegen hem, omdat een verdere behandeling volgens justitie kansloos is. De rechtbank in Almelo meent dat ook.De rechters vinden verder dat K. naast deze misdrijven ook nog schuldig is aan drie pogingen tot moord op willekeurige slachtoffers. Dat gebeurde in de zomer van 2002 in Enschede.
In de jaren 2000–2004 was Twente in de greep van tientallen gruwelijke dierenmishandelingen. Het ging onder meer om schapen, pony’s en paarden waarvan de geslachtsdelen waren afgesneden. K. bleek van de meeste dieren de geslachtsdelen te hebben verwijderd om daar mee te experimenteren. De meeste dieren overleefden de mishandeling niet.
In juni 2003 werd in een park in Enschede de 50–jarige zwerver F. Storm doodgestoken. Ook zijn geslachtsdelen waren weggesneden. De politie legde in het grootschalige onderzoek naar de dierenmishandeling dan ook een link met deze bizarre moord.
K. was in 2001 al eens in beeld bij de politie wegens de dierenmishandelingen, maar er was onvoldoende reden om hem als verdachte aan te merken. Opmerkelijk was dat K. vlak na de moord op Storm zich in hetzelfde park bevond als het slachtoffer. Dat was voor de politie aanleiding K. nader onder de loep te nemen, net als tachtig andere personen.
Rudolf K. was al geen onbekende van justitie. Hij werd in 1986 veroordeeld tot zes maanden cel en tbs met dwangverpleging voor een poging tot verkrachting. Vanaf 1998 mocht hij met proefverlof en in 2003 werd zijn tbs beëindigd.
K. verklaarde te hebben gehandeld uit kwaadheid die hij had opgebouwd tijdens zijn verblijf in de tbs–kliniek. Ook zei K. dat hij de hulpverleners goed om de tuin heeft kunnen leiden door wenselijke antwoorden te geven.
Zowel de voorzitter van de rechtbank, T. Rikken, als het OM betitelden K. tijdens de behandeling van deze zaak als een roofdier, die zijn zwakke prooien uitzocht en toesloeg. K. zei twee keer roof als motief te hebben gehad. Zijn laatste willekeurige slachtoffer, een studente, stak hij neer met de bedoeling om haar vervolgens te verkrachten. Zover kwam het niet.