Buitenland

Nixon overwoog beperkte kernoorlog

NEW YORK - De Amerikaanse president Richard Nixon, die algemeen bekend stond als een havik, overwoog indertijd inperking van een mogelijke kernoorlog met de Sovet-Unie, zo blijkt uit documenten die onlangs zijn vrijgegeven door het Nationaal Archief in Washington.

Van onze correspondent
25 November 2005 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 03:13

Een belangrijk argument was voor Nixon de vraag of Moskou een Amerikaanse dreiging met een allesvernietigende kernoorlog wel geloofwaardig zou vinden. Het was de tijd van de wederzijdse afschrikking die beide nucleaire supermachten in evenwicht moest houden. Daarbij viel West-Europa onder de Amerikaanse atoomparaplu en Oost-Europa viel onder de nucleaire bescherming van Moskou.Al kort na zijn aantreden in 1969 vroeg Nixon zich af of een scenario waarbij beide supermogendheden enorme verwoestingen in elkaars land zouden aanrichten geloofwaardig was. Bovendien schrok hij terug voor de miljoenen slachtoffers die zo’n confrontatie zou eisen. Nixons nationale veiligheidsadviseur Henry Kissinger noemde dit een „afgrijselijke optie.”

Kissinger overlegde met topmedewerkers van de president wat er aan mogelijke alternatieven beschikbaar was om een totale kernoorlog te vermijden. Niet alleen waren de topmilitairen toen niet onmiddellijk overtuigd van de noodzaak een nucleaire confrontatie te beperken, maar dat idee stuitte ook op weerstand in het parlement. Kernwapens waren namelijk goedkoper dan niet-nucleaire alternatieven, waardoor een confrontatie op beperkte schaal veel „duurder” zou uitvallen.

„Vooral degenen die willen bezuinigen geloven in een totale nucleaire confrontatie, want dat is volgens hen de goedkoopste optie”, aldus Kissinger in een vergadering van de nationale veiligheidsraad in augustus 1973. Sommige wapendeskundigen wierpen tegen dat schaalverkleining een confrontatie „aantrekkelijker” zou kunnen maken, hetgeen de kans op oorlog vergrootte. Een ander punt was de vraag hoe de Sovjetleiding zou reageren op Amerikaanse voorstellen voor een alternatief van de wederzijdse totale afschrikking.

Een kernoorlog waarbij aan beide zijden tientallen miljoenen slachtoffers zouden vallen, noemde Kissinger „immoreel.” Hij vroeg de staf van de veiligheidsraad om concrete opties te ontwikkelen voor een alternatief beleid. President Nixon kwam er echter nooit meer aan toe Amerika’s kernwapenbeleid aan te passen, want hij moest in 1974 als gevolg van het Watergateschandaal aftreden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer