Bank Israël hamert op hervormingen
JERUZALEM (ANP/RTR) - De komende regering van Israël moet zich verplichten tot vrijemarkthervormingen en tot een geloofwaardig begrotingsbeleid om onzekerheid op de financiële markten te voorkomen.
Dat heeft de president van de centrale bank van Israël, Stanley Fischer, donderdag gezegd.De regeringscoalitie viel eerder deze week uiteen nadat de nieuwe leider van de Arbeidspartij, Amir Peretz, de steun van zijn partij aan het kabinet had teruggetrokken. Daarom moeten nieuwe parlementsverkiezingen worden gehouden.
„We zitten in een periode van politieke onzekerheid, die gepaard gaat met economische onzekerheid. Zelfs al praten we maar over een relatief korte periode van een paar maanden, dan is het beter dat die periode van onzekerheid ook kort is”, aldus Fischer, voormalig adjunct-directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Peretz, een socialist van de oude stempel, heeft opgeroepen tot een verhoging van de staatsuitgaven en in het bijzonder die voor sociale programma’s. Ook vindt Peretz dat sommige economische hervormingen van de laatste jaren moeten worden teruggedraaid.
„Het is van vitaal belang dat de aanstaande regering hetzelfde macro-economische beleid volgt en doorgaat met de structurele hervormingen die de voorwaarden hebben geschapen voor de duurzame economische groei”, zo gaf Fischer aan. Daarmee doelde hij op vrijemarkthervormingen, privatiseringen en hogere investeringen in de infrastructuur. In zijn ogen moeten zowel internationale als binnenlandse investeerders er zeker van zijn dat het economisch beleid niet ter discussie staat.
Fischer vertelde dat de centrale bank van Israël ervan uitgaat dat de regering het economisch beleid van de vorige regering doortrekt. Dat zal het land volgend jaar een economische groei opleveren van 4,3 procent ten opzichte van 2005. Volgens de bankier plukt Israël ook de vruchten van de opleving van de wereldeconomie.
Een van de onderwerpen die een vooraanstaande rol in de verkiezingscampagne gaat spelen, is de armoede. Voor Fischer staat vast dat de komende regering hier zeker aandacht aan moet schenken, maar die moet dat doen zonder de belangen voor de economische groei op de lange termijn uit het oog te verliezen.
Fischer deed zijn uitlatingen enkele dagen voor een rentebesluit van de centrale bank. De financiële wereld verwacht maandag een verhoging van ten minste een kwart procentpunt.