Rabobank lanceert zorgpolis
DEN HAAG - Na de leden van de FNV en mensen die sporten bij een officiële sportvereniging kunnen nu ook klanten van de Rabobank een collectieve zorgverzekering afsluiten. De Rabobank maakte woensdag haar nieuwe zorgpolis bekend waar de ongeveer 1,5 miljoen leden van de bank gebruik van kunnen maken.
De klanten moeten zich eerst aanmelden als lid van de bank om van het aanbod te kunnen profiteren. Volgens de bank kunnen zij gemiddeld een korting van ongeveer 100 euro krijgen. De bank biedt zowel korting op de basisverzekering (7,5 procent) als op de aanvullende verzekering (10 procent) voor bijvoorbeeld tandartszorg. De verzekering is gebaseerd op de zorgverzekering van voormalig Rabobankdochter Interpolis, die begin deze maand een premie van 1056 euro per jaar voor de basispolis bekendmaakte.De Rabobank richt zich met de premie vooral op mensen die geen gebruik kunnen maken van grote werkgeverscollectieven. Het gaat om typische Rabobankklanten, zoals zelfstandig ondernemers, senioren, werknemers van kleine bedrijven en ondernemers die hun bedrijf al hebben beëindigd.
Bijna de helft van de Nederlanders gebruikt de zorgtoeslag niet volledig voor betaling van de zorgkosten. Van de 46 procent die de zorgtoeslag voor andere zaken gebruikt, doet 26 procent er boodschappen mee, betaalt 15 procent rekeningen en stopt 9 procent het geld in de vaste lasten, aldus een woensdag gepubliceerd onderzoek van TNS NIPO in opdracht van incassobureau Intrum Justitia.
Onder meer ouderenbonden en sociale diensten maken zich zorgen over mensen die de zorgtoeslag niet gebruiken waarvoor die bedoeld is. Het gevolg kan zijn dat mensen hun premie niet betalen en onverzekerd raken.
Volgens de laatste cijfers hebben 5,3 miljoen Nederlanders inmiddels een zorgtoeslag aangevraagd bij de Belastingdienst. Met de toeslag kunnen mensen de hogere premie betalen die ze kwijt zijn aan de nieuwe ziektekostenverzekering die volgend jaar ingaat.
Intrum Justitia concludeert op basis van de cijfers van TNS NIPO dat het vooral de lagere en de middeninkomens zijn die met de zorgtoeslag niet hun ziektekostenpremie gaan betalen. Van de groep die al zeker weet de toeslag een andere bestemming te geven, verdient een derde minder dan 20.500 euro per jaar, nog eens een derde heeft een jaarinkomen tussen de 20.500 en de 45.000 euro.
Het is verkeerd om beelden op te roepen over chaos in de zorg, verklaarde premier Balkenende gisteren na afloop van een werkbezoek met minister Hoogervorst (Volksgezondheid) en staatssecretaris Wijn (Financiën). Het werkbezoek stond in het teken van de nieuwe zorgverzekering. Volgens Balkenende bleek tijdens het werkbezoek dat er heel zorgvuldig wordt gewerkt aan de invoering van het nieuwe zorgstelsel.
De bewindspersonen bezochten een gezondheidscentrum in de Haagse achterstandswijk Schilderswijk, ziekenfonds Azivo en het callcenter van Postbus 51. Dat callcenter is inmiddels 100.000 keer gebeld en heeft 20.000 e-mails met vragen ontvangen. Verder is de website www.denieuwezorgverzekering.nl 1,6 miljoen keer bezocht.
Afgelopen weekeinde kregen ongeveer 300.000 van de 5,3 miljoen mensen die de zorgtoeslag hebben aangevraagd een brief van de Belastingdienst met een verzoek om aanvullende informatie. Volgens Wijn gaat het om mensen die onvolledige, onjuiste of slecht leesbare formulieren hebben ingestuurd.
Deze aanvragers hebben het verzoek gekregen de nodige informatie alsnog toe te sturen. Wie dat voor 1 december doet, kan nog dezelfde maand de eerste uitkering van de toeslag tegemoetzien.