VS laten zich uit over vermindering troepen
NEW YORK - De regering-Bush heeft zich woensdag voorzichtig uitgelaten over een mogelijke vermindering van het aantal Amerikaanse militairen in Irak in de loop van volgend jaar. Het signaal volgde op heftige discussies in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat.
In het Huis van Afgevaardigden liepen de gemoederen hoog op nadat Democratisch afgevaardigde John Murtha vorige er week voor pleitte de Amerikaanse troepen binnen zes maanden terug te trekken. Zijn pleidooi lokte heftige reacties uit van Republikeinse kant, maar men kon niet zomaar om Murtha heen.John Murtha is een veelvuldig gedecoreerd Vietnamveteraan en bovendien een autoriteit op het gebied van militaire zaken. Hij stemde voor de invasie van Irak. Murtha bezoekt het land regelmatig en weet dus hoe de situatie er voor staat. Na enkele dagen zwakte de regering haar aanvallen op Murtha af. „John Murtha is een gerespecteerd afgevaardigde. Ik ben het alleen niet met hem eens”, aldus vicepresident Cheney eerder deze week.
Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zei tegenover de Amerikaanse nieuwszender Fox News het „onwaarschijnlijk” te vinden „dat wij onze troepen in Irak nog veel langer op het huidige niveau zullen moeten handhaven.” Rice benadrukte, evenals haar collega van Defensie Rumsfeld, dat er minder Amerikaanse troepen in Irak nodig zijn als het nieuwe Iraakse leger taken van de coalitietroepen kan overnemen.
Politiek analist Doug Bandow van het Cato Research Instituut ziet vooral politieke motieven achter de uitlatingen. „President Bush is falikant tegen het bekendmaken van een exitstrategie, maar veel van zijn Republikeinse partijgenoten willen volgend jaar herkozen worden en zij zetten de regering onder druk. Bovendien worden de Amerikaanse burgers -de kiezers- steeds kritischer over de oorlog. Dat dwingt Washington om in ieder geval enige soeplesse te suggereren”, aldus Bandow.
Woordvoerder Bryan Whitman van het ministerie van Defensie zei woensdag dat de VS het aantal militairen na de verkiezingen in Irak op 15 december waarschijnlijk zullen reduceren. Het aantal is voorafgaand aan de verkiezingen opgevoerd omdat men verwachtte dat de gewapende oppositie haar activiteiten zou opvoeren. „Dat betekent dat het niveau na de verkiezingen mogelijk kan worden teruggebracht tot 138.000 in plaats van het huidige aantal van 161.000 militairen”, aldus Whitman.