Bouterse: Balkenende kan op een verrassing rekenen
PARAMARIBO - Premier Balkenende kan op een verrassing rekenen als hij donderdag en vrijdag Suriname bezoekt in verband met de viering van de dertigjarige onafhankelijkheid van de oud-kolonie. Dit zegt ex-dictator Desi Bouterse namens de oppositiepartijen.
Bouterse, parlementariër en voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), zegt niet uit te sluiten dat tijdens het bezoek van Balkenende de bevolking de straat zal worden opgestuurd om te protesteren. Overigens zou dat protest niet bedoeld zijn tegen de aanwezigheid van Balkenende, maar tegen het beleid van de regering van president Ronald Venetiaan. De afgelopen weken zijn er talloze demonstraties gehouden, onder meer uit protest tegen de verdubbeling van de brandstofprijzen.Bouterse zegt overigens niet van plan te zijn de hand van Balkenende te schudden. Daarover is de laatste weken zowel in Nederland als in Suriname flink gespeculeerd. De twee komen elkaar in ieder geval vrijdagmorgen tegen, tijdens een speciale vergadering van het Surinaamse parlement. Een rechtstreekse ontmoeting met Bouterse, die in Nederland bij verstek tot elf jaar cel is veroordeeld wegens drugshandel, zou Balkenende behoorlijk in verlegenheid kunnen brengen.
„Iedereen vraagt zich af of Balkenende mij een hand zal geven. Maar niemand heeft mij gevraagd of ik de man zijn hand wil schudden. Wat moet ik met de handdruk van Balkenende? Je hebt mijn voorouders vermoord, mijn land uitgebuit, de binnenlandse oorlog gefinancierd en mijn binnenland en de marrons kapotgemaakt, dan ga je zeggen dat je mij niet de hand wilt schudden. Ik ben niet een van die Surinamers die achter witte mensen aanrennen om hun een hand te geven.”
Terwijl alle ogen tijdens het bezoek van Balkenende gericht zullen zijn op Bouterse, lijkt ook oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk niet in aanmerking te komen voor een hand van de premier. Brunswijk, sinds kort parlementariër en leider van een van de regeringspartijen, moet eveneens nog een forse celstraf in Nederland uitzitten wegens drugshandel.
Toch ontkomt Balkenende, de eerste Nederlandse premier die Suriname sinds de onafhankelijkheid op 25 november 1975 bezoekt, niet aan ontmoetingen met politici met een strafblad. Zo staat een gesprek gepland met parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Die moest twee jaar geleden opstappen als minister van Sociale Zaken nadat hij tot een voorwaardelijke gevangenisstraf was veroordeeld wegens een zedendelict.