Bouwstaking in Duitsland
In Duitsland zijn maandag stakingen in de bouw begonnen als gevolg van een conflict over de CAO. De vakbonden eisen 4,5 procent loonsverhoging, de werkgevers willen niet verder gaan dan 3 procent.
De stakingen beginnen in de grote steden in het noorden van het land en verspreiden zich in de loop van de week over de verschillende deelstaten. Het is sinds 1945 de eerste staking die het hele land zal treffen.
Bijna alle vakbondsleden, op 1,5 procent na, steunen de acties. Ongeveer 340.000 bouwvakker hebben meegestemd.
De werkgevers hebben erop aangedrongen snel weer aan tafel te gaan om de sinds februari slepende onderhandelingen uit het slop te trekken.
De staking komt kanselier Gerhard Schröder slecht uit. Hij wil graag herkozen worden in september en tegenkandidaat Edmund Stoiber staat er in de peilingen beter voor. Schröder heeft aangedrongen op hernieuwde onderhandelingen en op matiging van de looneisen. Te hoge lonen belemmeren het herstel van de Duitse economie, de grootste in Europa, waarschuwde hij.
Maar vooralsnog krijgt hij weinig steun uit de vakbondshoek, waar veel van zijn kiezers zitten. Voorzitter Klaus Wiesehügel van de grootste bouwbond IG Bau zei dat de bouwvakkers zeer gemotiveerd zijn „voor het gevecht.” „We zijn klaar voor een langdurige strijd en zullen week na week de staking uitbreiden.”