Kamer gispt werkwijze van politie
DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat de politie de veiligheid van burgers onvoldoende kan waarborgen en te weinig ruimte heeft voor de aanpak van specifieke plaatselijke problemen, doordat de korpsen zijn gebonden aan de prestatiecontracten die ze met minister Remkes van Binnenlandse Zaken hebben afgesloten.
Remkes is het oneens met de kritiek, bleek maandag tijdens het Kamerdebat over zijn begroting. De afspraken met de 26 politiekorpsen werken volgens hem voldoende en zijn een aantoonbare bijdrage aan de samenleving.VVD-Kamerlid Van Schijndel stelde gisteren dat de prestatiecontracten leiden tot „perverse, foute prikkels.” Hij vindt dat een opgelegd aantal boetes „gedrag in de hand werkt dat we niet van de politie willen.” Remkes sprak dat tegen. Wel zei hij dat volgend jaar wordt gekeken hoe de contracten uitpakken en wat er beter kan.
In het begrotingsdebat kwam ook de afschaffing van het gebruikersdeel van de onroerendezaakbelasting aan de orde. Gemeenten lopen daardoor veel geld mis. Ze worden er weliswaar voor gecompenseerd door het Rijk, maar dat is niet voor alle gemeenten voldoende. Sommige zijn van plan een deel van de wegvallende inkomsten aan te vullen via de afvalstoffenheffing en het rioolrecht. De Kamer wil dat het kabinet gemeenten die onvoldoende compensatie krijgen, extra geld geeft. Remkes zei dat hij machteloos staat tegenover gemeenten die andere belastingen verhogen of invoeren. Gemeenten kunnen zulke besluiten zelfstandig nemen.
Minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing zei in hetzelfde debat dat hij gaat bekijken of de Grondwet in toegankelijke taal herschreven kan worden. De PvdA had daarom gevraagd omdat de Grondwet op dit moment weinig leeft bij de bevolking.
Ondanks kritiek uit de Kamer wil Pechtold vasthouden aan zijn plan om de gemeenteraadsverkiezingen te spreiden. Ze fungeren volgens hem nu nog te veel als verkapte opiniepeiling voor de landelijke politiek.
Pechtold nam afstand van opmerkingen van Kamervoorzitter Weisglas. Die heeft politici die kritiek hebben op politiek Den Haag verweten dat ze aan „nestbevuiling” doen. „De kritiek op het eigen functioneren kan niet groot genoeg zijn”, vindt Pechtold. De minister uit regelmatig kritiek op Den Haag.
„Het probleem van Den Haag is Den Haag zelf”, herhaalde hij maandag nog eens. Dat dergelijke kritiek wordt gezien als nestbevuiling, bewijst volgens hem alleen maar dat zelfkritiek hard nodig is. SGP’er Van der Staaij maande hem tot voorzichtigheid. Gezonde zelfkritiek is prima, betoogde hij, maar politici moeten oppassen voor „riskante nestbevuiling.” Kritiek op Den Haag in het algemeen leidt slechts tot afname van het vertrouwen van burgers in de politiek, vreest hij.