Meevaller van van 3 miljard voor Zalm
DEN HAAG - Minister Zalm van Financiën verwacht dit jaar een belastingmeevaller van 3 miljard euro. Daardoor komt het overheidstekort in 2005 niet uit op 1,8 procent, zoals de bewindsman enkele maanden geleden nog verwachtte, maar op 1,2 procent.
Dat is het niveau dat in het regeerakkoord van Balkenende II was geraamd.De meevaller komt vooral door hogere opbrengsten van de vennootschapsbelasting, de belasting die bedrijven betalen over hun winst. Door de hogere olieprijzen zijn er ook hogere opbrengsten door verkoop van aardgas.
Naar verluid wil minister Zalm de meevaller niet uitgeven. Mogelijk dat het kabinet nog wel besluit burgers compensatie te geven voor gestegen energieprijzen. Daartoe heeft de regering zich op prinsjesdag verplicht. Voorwaarde was wel dat er voldoende geld moest zijn. Daarin is nu voorzien. Of de compensatie er komt, is twijfelachtig. Zalm liet onlangs weten dat de noodzaak voor compensatie is verminderd omdat de olieprijzen in vergelijking met enkele maanden geleden aanzienlijk zijn gedaald.
Het CDA in de Tweede Kamer is blij met de meevaller: „Dan is er in ieder geval geld om de koopkracht van de burgers te repareren als dat nodig mocht zijn.” PvdA-Kamerlid Crone is verbaasd dat het financieringstekort van de overheid zo snel daalt. „In juni ging Zalm nog uit van een tekort van meer dan 2 procent. In enkele maanden tijd pakt dat dus ongeveer 5 miljard euro lager uit.”
De PvdA wil een deel van het geld, 1 à 1,5 miljard gebruiken voor lastenverlichting. Er moet compensatie komen voor dure energie en ziektekostenpremies. Volgens Crone heeft de overheid de burger in de afgelopen „afgeknepen” en daarom moet een deel van de meevaller terug naar de burgers.
D66-Kamerlid Bakker vindt het „voorbarig” om nu al te spreken over verdere lastenverlichting. Hij wil eerst weten of de meevaller eenmalig of structureel is. Als de meevaller jaarlijks terugkeert, vindt Bakker het wel verstandig om door te gaan op de ingeslagen weg van lastenverlichting.
VVD-Kamerlid Blok wil de meevaller helemaal gebruiken om het overheidstekort te verlagen. „Dit is geen meevaller; het tekort wordt minder groot. Wij hebben er geen behoefte aan om dat weer op te laten lopen”, aldus het liberale Kamerlid.