Een vijfde bevolking heeft chronisch pijn
LEIDEN - In Nederland hebben meer dan 3 miljoen mensen chronische pijn en dat soms al langer dan zeven jaar. Bijna 40 procent van deze mensen heeft nog nooit adequate pijnbestrijding gekregen. Daarom is het Nationaal Pijnfonds opgericht.
Volgens de oprichters is het duidelijk dat pijn een onderschat probleem is in onze samenleving. Het fonds wil dé vraagbaak voor pijnlijders zijn en het werft gelden voor onderzoek naar pijnbestrijding.„Pijn, vaak onzichtbaar, tast ook de kwaliteit van leven aan. Pijnpatiënten weten hoe belangrijk het is een luisterend oor te vinden, ervaring en kennis te kunnen uitwisselen”, zegt CDA-senator Van Leeuwen, zelf ervaringsdeskundige.
Pijn na operaties wordt volgens de oprichters van het fonds xonderbelicht.
Naast het menselijk lijden zijn ook de kosten van chronische pijn voor de samenleving enorm: alleen al de behandeling van patiënten met lage rugpijn betekent een kostenpost van 4,5 miljard euro per jaar.
Mede om deze problemen het hoofd te bieden is het Nationaal Pijnfonds opgericht. Onder het motto ”Pijn sloopt!” werft het donaties. Het fonds fungeert als vraagbaak en steunpunt. Het brengt patiënten in contact met pijnbestrijders door informatie-uitwisseling, bijeenkomsten, onderzoek en de uitgave van het blad de Pijnperiodiek.
Volgens een internationaal onderzoek van Pain in Europe moest in 2003 zo’n 29 procent van de Nederlandse pijnlijders zijn baan opgeven.