Invloed immigratie op hiv-verspreiding neemt af
DEN HAAG (ANP) – De invloed van immigratie op de verspreiding van hiv is in 2004 afgenomen. In de periode 2000 tot 2002 werd nog 27 procent van de nieuwe infecties geconstateerd bij immigranten uit gebieden waar veel aids voorkomt, zoals het zuiden van Afrika. In 2004 daalde dat percentage tot 21 procent.
Directeur F. de Wolf van de bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam ondergebrachte Stichting HIV Monitoring zei maandag dat dit ’Verdonk–effect’ te maken heeft met een restrictiever toelatingsbeleid van de Nederlandse overheid.
Het totale aantal hiv–geïnfecteerden neemt nog steeds toe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Stichting HIV Monitoring schatten het totaal aantal mensen met hiv op 16.000 tot 24.000. Daarvan waren er in juni dit jaar 10.845 geregistreerd bij de Nederlandse behandelcentra voor hiv en aids. In augustus 2003 waren dat er 973.
Ook het aantal kinderen en jongeren met hiv neemt toe in Nederland. Telden de behandelcentra vorig jaar nog 401 tieners van elf tot twintig jaar en 86 kinderen onder de dertien met hiv, dit jaar is dat gestegen tot respectievelijk 355 tieners en 112 kinderen. Het gaat om 212 meiden van elf tot twintig en 143 jongens in die leeftijdscategorie.
Van de meiden is het overgrote deel (200) besmet tijdens geslachtsgemeenschap. Bij de jongens gaat het om 113 besmettingen bij seksuele contacten. Bijna jongens raakten besmet door bloed–bloedbesmetting, het gaat bijvoorbeeld om hemofiliepatiënten. Van de kinderen tot dertien jaar zijn de meesten besmet geraakt tijdens de geboorte.
De behandelcentra registreerden vorig jaar 938 nieuwe hiv–besmettingen. In 2003 waren dat er 843. Bijna driekwart van de nieuwe infecties is aangetroffen bij mannen. Zowel onder homo’s als hetero’s stijgt het aantal besmettingen. De toename is het grootst bij mannen met homoseksuele contacten. Het aandeel vrouwen onder de nieuwe hiv–geïnfecteerden nam af van 30 procent in 2003 tot 25 procent in 2004.
Ongeveer 80 procent van alle bekende geïnfecteerden krijgt de combinatietherapie en overlijdt minder. Uit onderzoek blijkt dat de kans op infectie na heteroseksuele gemeenschap met een hiv–geïnfecteerde daalt als deze de combinatietherapie krijgt. Bij een kwart van de patiënten die goed reageren op de behandeling blijft het virus echter wel af en toe aantoonbaar in het bloed.
Resistentie tegen de veel geroemde combinatietherapie stijgt wel, maar blijft volgens de stichting vooralsnog beperkt.