Buitenland

President Irak bereid tot gesprek

CAIRO - De Iraakse president Jalal Talabani heeft zich zondag bereid verklaard tot overleg met vertegenwoordigers van de soennitische opstandelingen en aanhangers van de verboden Ba’athpartij van oud-dictator Saddam Hussein, mits zij de wapens neerleggen en zich aansluiten bij het politieke proces.

Buitenlandredactie
21 November 2005 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

„Ik ben de president van Irak en ik ben verantwoordelijk voor alle Irakezen”, zei Talabani tegen verslaggevers bij een door de Arabische Liga belegde conferentie in de Egyptische hoofdstad Caïro. „Ik wil luisteren naar alle Irakezen.”De president maakte geen voorbehoud dat hij alleen zou willen praten met mensen die geen bloed aan hun handen hebben, zoals hij eerder wel had gedaan.

Sjiitische afgevaardigden leken door de woorden van Talabani te zijn verrast. „Dit is een eenzijdige stap die niet met ons is gecoördineerd”, zei een sjiitische vertegenwoordiger, die uit vrees voor politieke repercussies niet bij naam genoemd wilde worden.

Volgens geruchten zou Talabani in Caïro al met vertegenwoordigers van het oude regime hebben gesproken. De in Londen verschijnende Arabische krant Al-Hayat schreef zondag dat Talabani voorstellen van groepen opstandelingen heeft ontvangen en dat hun ’voorwaarden’ in samenspraak met Amerikaanse functionarissen werden bestudeerd. Talabani wilde niet op het bericht ingaan. „Degenen die wapens dragen, moeten weer bij zinnen komen, er is geen reden om wapens te dragen”, zei hij.

Het terroristennetwerk al-Qaida in Irak wees echter het aanbod van Talabani in een internetverklaring direct van de hand. De website vermeldde dat „het zwaard en het bloed” de enige mogelijke gespreksvormen vormen.

Het driedaagse overleg in Caïro is bedoeld als voorbereiding van een omvangrijkere verzoeningsconferentie in januari. Vooral de sjiieten zijn sceptisch over de besprekingen en zijn fel tegen deelname van soennitische leden van het voormalige regime of sympathisanten van het gewapende verzet.

De besprekingen dreigden zaterdag te mislukken toen Koerdische en sjiitische vertegenwoordigers wegliepen nadat hun door een spreker op de besloten vergadering was verweten dat zij hun ziel aan de Amerikanen hadden verkocht. De Saudische minister van Buitenlandse Zaken prins Saud al-Faisal wist de zaak te sussen en gisteren werden de besprekingen voortgezet.

Intussen was Irak de afgelopen dagen opnieuw een toneel van bloedig geweld, met tientallen doden als gevolg.

Bij een zelfmoordaanslag op een groep rouwende sjiieten in het Iraakse Abu Saida, zestig kilometer ten noordoosten van Bagdad, vielen zaterdag zeker 36 doden en ongeveer 50 gewonden. De dader reed in op een groep mensen die gemeenteraadslid Raad Majid condoleerden met de dood van zijn oom.

Net buiten Bagdad werd eveneens een zware aanslag gepleegd. Dertien mensen werden gedood toen bij een markt een autobom ontplofte. Vijf van de slachtoffers waren vrouwen. In een huis in een overwegend christelijke wijk van Bagdad werden zondagavond vier christelijke vrouwen doodgeschoten. Volgens de politie ging het waarschijnlijk om een roofoverval. De daders stalen kostbare spullen uit het huis.

Een aanval op een Amerikaans-Iraaks militair konvooi en een daaropvolgend vuurgevecht in de stad Haditha in het noordwesten van Irak kostte zaterdag aan vijftien burgers, acht opstandelingen en een Amerikaanse marinier het leven. Dat maakte het Amerikaanse leger zondag bekend. In de buurt van Bagdad werd gisteren een Amerikaanse soldaat doodgeschoten en bij een bomaanslag op een Britse legerpatrouille in Zuid-Irak kwam een Britse militair om het leven. Vier soldaten raakten gewond.

Een Amerikaanse soldaat wiens voertuig donderdag opzettelijk werd aangereden bij de stad Beiji, is bezweken aan zijn verwondingen, maakte het leger bekend.

Zondag verzegelde het Amerikaanse leger in Mosul in het noorden een huis waar acht vermoedelijke leden van al-Qaida zaterdag om het leven kwamen bij een vuurgevecht met de Iraakse politie en Amerikaanse soldaten. Geprobeerd wordt vast te stellen of de leider van al-Qaida in Irak, Abu Musab al-Zarqawi, zich onder de doden bevindt, aldus een legerwoordvoerder.

Drie van de opstandelingen bliezen zichzelf op om aan arrestatie te voorkomen. Bij het vuurgevecht raakten elf Amerikaanse soldaten gewond.

Zelfmoordaanslagen die vrijdag werden gepleegd in twee sjiitische moskeeën in de grensstad Khanaqin, waar vooral Koerden wonen, hebben aan zeker 76 en mogelijk 100 mensen het leven gekost. De schattingen van respectievelijk Koerdische functionarissen en de politie liepen aanzienlijk uiteen. Vier personen zijn gearresteerd, onder wie een die volgens de politie vermoedelijk een zelfmoordaanslag wilde plegen.

In het westen van Bagdad hebben gisteren ongeveer 400 overwegend soennitische Irakezen gedemonstreerd tegen de slechte behandeling van soennitische gevangenen. De demonstranten droegen posters mee met foto’s van gefolterde gevangenen, verminkte lijken en Amerikanen die Irakezen gevangennemen. Woordvoerder Ali al-Saadoun van het soennitische Front voor een Nationale Dialoog riep de internationale gemeenschap op druk uit te oefenen op de Iraakse regering en de Amerikanen om alle gevangenen vrij te laten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer