Economie

Faillissementsfraude loopt tegen 1 miljard

HILVERSUM (ANP) - Schade door fraude met faillissementen bedraagt tussen de 600 miljoen en 1 miljard euro. Met 43 procent van de faillissementen is iets mis. Bij zeker een kwart ervan is sprake van fraude.

21 November 2005 08:49Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

Dat stelt de televisierubriek Zembla op basis van een nog geheim rapport van het onderzoeksbureau WODC van het ministerie van Justitie. Het onderzoek concludeert dat er nauwelijks opsporing plaatsvindt naar fraude met bv’s, zoals het wegsluizen van geld, het laten verdwijnen van de boekhouding of het lozen van personeel. Hoewel faillissementsfraude veel meer geld kost dan uitkeringsfraude (160 miljoen) zijn er maar 55 rechercheurs mee bezig, tegen 1154 die zich met uitkeringsfraude bezighouden.Zembla concludeert dat de afgelopen 25 jaar weinig is veranderd in de bestrijding van faillissementsfraude. Begin jaren ’80 verscheen een WODC-rapport dat al vaststelde dat bij 37 procent van de faillissementen iets mis is. Sinds die tijd heeft de bestrijding geen vooruitgang geboekt, maar zijn de cijfers juist ongunstiger geworden.

In het nieuwste rapport staat ook dat er talrijke adviseurs zijn die mensen raad geven over het frauduleus afhandelen van een een faillissement. Zembla volgde die adviezen en kocht een tweedehands bv zonder dat een notaris om identificatie van de koper vroeg. Een notaris is dat wel verplicht. De betrokken notaris pleegde mogelijk een strafbaar feit: het medeplegen van valsheid in geschrifte.

Landelijk fraudeofficier F. Speijers zei vorig jaar al dat het rendeert om meer geld te steken in onderzoek naar fraude bij faillissementen. Ook hij schat de schade door fraude op een bedrag van ongeveer 1 miljard euro per jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer