Binnenland

Brandweer vaak te laat bij tunnel

BORSSELE - De brandweer van Borsele kan niet altijd binnen de vastgestelde opkomsttijd bij een incident in de Westerscheldetunnel zijn.

Regioredactie
18 November 2005 21:20Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

De verschillende normen voor de opkomsttijd worden overschreden met 35 tot 65 procent. Dit blijkt uit een onderzoek door de rekenkamer van de gemeente, waarvan de resultaten donderdag aan de gemeenteraad zijn gepresenteerd. De rekenkamer adviseert maatregelen voor een kortere opkomsttijd.De verschillende instanties hanteren elk hun eigen norm voor de opkomsttijd. De regionale brandweer stelde in 2002 de norm van achttien minuten vast, waarbinnen zij op de plaats van het incident moet zijn. Zij baseerde deze op de overlevingskansen van de betrokkenen en op het behoud van de tunnel. De gemeenteraad stelde een 30 procent scherpere norm van dertien minuten vast. Deze wordt gemiddeld met 3,5 minuut (35 procent) overschreden.

Door het sterk toenemende verkeer in de tunnel nemen bovendien de risico’s voor de Borselse brandweer sterk toe. Aanvankelijk werd uitgegaan van 12.000 voertuigen per etmaal, maar op topdagen rijden er nu al meer dan 20.000 voertuigen door de tunnel. Sinds de opening van de tunnel in maart 2003 zijn er tientallen relatief kleine ongevallen gebeurd.

De rekenkamer ziet als eerste mogelijkheid om de aanrijtijd te halen, de aanleg van een extra baan voor brandweer, ambulance en politie naast de toegangsweg. Dit levert drie minuten winst op. Tweede mogelijkheid, die 3,5 minuut tijdwinst oplevert, is dat de post Borsele in ieder geval tijdens de spits brandweerlieden paraat heeft, zodat geen tijd verloren gaat met het oproepen van de vrijwilligers. Deze laatste optie heeft als nadeel dat buiten de spits de overschrijding met 3,5 minuut blijft.

Grootste probleem is het geld. De kleine gemeente Borsele bepleit maatregelen, maar heeft zelf geen geld. Ze heeft berekend dat met 10 cent extra op de toltarieven voor de Westerscheldetunnel, de brandweervoorzieningen kunnen worden betaald. Ook Binnenlandse Zaken, het ministerie van VWS en de provincie Zeeland zouden kunnen bijdragen aan de oplossing van het veiligheidsprobleem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer