Donner ageert tegen „hijgerige verhalen"
DEN HAAG (ANP) – Minister Donner (Justitie) waarschuwt voor de gevaren van een „hijgerige aaneenschakeling van verhalen" over de nasleep van de fatale brand op Schiphol met als strekking dat de overheid prutst. Volgens hem kunnen mensen daardoor het vertrouwen in de samenleving verliezen om dingen te kunnen verbeteren, waar de overheid voor nodig is.
Donner zegt dat deze week in z’n podcast, een gesproken column die vanaf z’n website is te downloaden. Hij stoort zich eraan dat „iedereen" onmiddellijk weet dat de opvang van de overlevenden niet deugde. Natuurlijk zullen daar steken bij zijn gevallen, erkent de minister, maar dat zijn volgens hem niet de fouten waar media nu de hele tijd over berichten. „In de meeste gevallen kan ik aantonen dat de beweerde tekortkomingen er niet zijn", zegt hij.Niemand heeft belang bij een „hijgerige aaneenschakeling van verhalen die maar een teneur hebben: het is allemaal geklungel bij de overheid". Dat is volgens Donner onterecht en kwetsend voor medewerkers die oplossingen hebben gezocht, maar ook gevaarlijk omdat zo voortdurend het beeld wordt versterkt van een overheid die niet weet wat ze doet en zich niet houdt aan regels.
Onderzoek moet uitwijzen hoe de brand is ontstaan en wat daarbij en daarna mogelijk fout is gegaan. Zolang de uitkomsten nog niet bekend zijn, kan niemand serieuze conclusies trekken op basis van halve bevindingen of geruchten, aldus Donner. Daarom is hij „wat overgevoelig" als mensen roepen dat hij en minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) verantwoordelijk zijn voor dood door schuld. „Alsof zij alle oorzaken kennen."
Ruim 13.650 mensen hebben inmiddels op internet hun steun betuigd aan het initiatief om Donner en Verdonk naar aanleiding van de brand in het cellencomplex op Schiphol–Oost aan te klagen voor dood door schuld. Bij het drama kwamen elf mensen om het leven. Als iemand al iets te verwijten valt, dan is het volgens Donner alleen de minister van Justitie.
„Denk niet dat het een leuke baan is in deze tijd", zegt hij, onder meer verwijzend naar eerdere ophef rond ontsnapte tbs’ers en de fouten die zijn gemaakt in de Schiedamse parkmoord. „Dat is geen rustige verantwoordelijkheid."