SGP-vrouw mogelijk lid kiesvereniging
GOUDA - Het SGP-hoofdbestuur laat een groepje juristen onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om vrouwen volwaardig binnen kiesverenigingen te laten participeren. Het plaatsen van vrouwen op kieslijsten voor volksvertegenwoordigende organen blijft uitgesloten.
Direct na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar hoopt het hoofdbestuur een nota te presenteren over de positie van de vrouw in de politiek, zo deelde SGP-partijvoorzitter Kolijn vrijdagmorgen mee. Als het partijbestuur met een voorstel komt om vrouwen binnen kiesverenigingen meer ruimte te geven dan nu het geval is, zal een huishoudelijke vergadering nodig zijn om partijregels aan te passen. Op dit moment mogen vrouwen buitengewoon lid van de partij zijn. Ze betalen contributie en praten mee op vergaderingen, maar hebben geen stemrecht.Volgens Kolijn is het te vroeg om te speculeren over de uitkomst van het juridisch advies. Het SGP-hoofdbestuur, dat donderdag in Gouda over de kwestie vergaderde, heeft zelf nog geen standpunt ingenomen. Dat zal gebeuren nadat de juristen advies hebben uitgebracht.
Het hoofdbestuur geeft de juristen, die vooral kennis hebben van het verenigingsrecht, een open opdracht mee. De enige beperking is dat vrouwen geen passief kiesrecht mogen krijgen. In de praktijk betekent het dat vrouwen wellicht volwaardig lid van de kiesvereniging kunnen worden en mogelijk ook bestuurslid.
Het SGP-hoofdbestuur is tot zijn besluit gekomen nadat er afgelopen maandag een besloten hoorzitting plaatsvond over de nota die een aantal predikanten schreef over de positie van de vrouw in de politiek. Volgens Kolijn was er maandag tussen scribenten en meelezers brede overeenstemming over het uitgangspunt dat de vrouw geen regeringsverantwoordelijkheid mag dragen.
Vrijwel iedereen vond het moeilijk om aan te geven waar nu precies de grenzen liggen voor de betrokkenheid van de vrouw binnen de kiesvereniging. Volgens Kolijn zijn de meesten niet gelukkig met de formule van het buitengewoon lidmaatschap. Mede op grond daarvan heeft het hoofdbestuur besloten een groepje juristen te vragen de mogelijkheden te onderzoeken.
Het advies van het groepje juristen moet deel uitmaken van het theologenrapport over de plaats van de vrouw. Om eenheid in taal en een logische redeneerlijn te garanderen, gaat het hoofdbestuur één persoon vragen de nota te herschrijven en het advies van de juristen daar in te voegen, zodat het een geheel is. De conceptnota moet begin februari klaar zijn. Daarna zal het groepje meelezers er opnieuw een oordeel over geven. Ook diverse partij-organen, zoals de jongeren en het wethoudersoverleg, mogen hun mening geven. Daarna stelt het hoofdbestuur de nota definitief vast en zal deze naar de kiesverenigingen gaan.
SGP-voorzitter Kolijn heeft in september in deze krant verklaard dat hij persoonlijk geen bezwaren heeft tegen het volwaardig lidmaatschap van vrouwen mits de partij juridisch goed afgrendelt dat vrouwen niet op kieslijsten kunnen komen. Enkele weken geleden is het hoofdbestuur akkoord gegaan met het volwaardig lidmaatschap van meisjes bij de SGP-jongerenorganisatie. Als de aangesloten verenigingen er mee akkoord gaan, mogen ook meisjes bestuursfuncties bekleden. Het SGP-hoofdbestuur sprak toen uit dat het dragen van bestuursverantwoordelijkheid principieel verschilt van het dragen van regeringsverantwoordelijkheid.