Mogelijk meer dan honderd doden bij aanslagen Irak
BAQUBA - Zeker 74 mensen zijn vrijdag om het leven gekomen en ongeveer 150 gewond geraakt bij een zelfmoordaanslag in de oostelijke Iraakse stad Khanaquin. Bestuurder Ibrahim Ahmed Bajalan van de stadsraad van Khanaquin zei dat hij vreest dat het dodental tot boven de honderd oploopt. Ook ziekenhuizen houden daar rekening mee. In de stad is meteen een uitgaansverbod ingesteld.
De terroristen bliezen zichzelf op tussen mensen die het vrijdaggebed in twee sjiitische moskeeën bijwoonden. Dat verklaarde de voorzitter van de provinciale raad.De moskeeën raakten door de explosies volledig verwoest, zei de politie. Khanaquin is een gemengde sjiitisch-Koerdische stad aan de grens met Iran.
Door de explosies stortte ook een aantal woonpanden in. Het zwaar verstevigde hotel raakte beschadigd en volgens een bewaker vielen er enkele gewonden. De doden waren Iraakse burgers. De brandweer redde een vijf leden tellend gezin uit een gedeeltelijk ingestort huis.
Aanvankelijk werd gezegd dat de aanslagen waren gericht tegen een gebouw van het ministerie van binnenlandse zaken waar Amerikaanse soldaten afgelopen zondag 173 ondervoede gevangenen aantroffen, van wie sommigen leken te zijn gemarteld. Dat gebouw staat niet ver van het Hamrahotel.
Eerder op de dag kwamen vandaag in een woonwijk in het centrum van de hoofdstad Bagdad bij twee aanslagen met autobommen zeker 8 Iraakse burgers om het leven en raakten 43 mensen gewond. Doelwit was volgens Amerikaanse en Iraakse functionarissen het Hamrahotel, waar veel buitenlandse journalisten verblijven.
„Twee zelfmoordterroristen liepen de moskeeën in en bliezen zich op, waarbij tientallen mensen gedood werden”, zei provinciehoofd Ibrahim Hasan al-Bajalan tegenover het persbureau AFP.
De Iraakse minister van Binnenlandse Zaken verdedigde donderdag de aanwezigheid van een „geheime” gevangenis in de kelder van zijn ministerie in Bagdad. Bewindsman Jabr erkende dat er gevangenen zijn aangetroffen met sporen van foltering. Maar hij wees erop dat het slechts enkele van de 170 gevangenen betrof.
Niemand is onthoofd of gedood, benadrukte Jabr op een persconferentie. De minister noemde de meldingen over omvangrijke folteringen overdreven. Hij sprak over vijf tot zeven gevangenen en beschouwt het niet als een wijdverbreid probleem. Jabr stelde dat hij foltering verwerpt. Hij kondigde straffen aan voor degenen die gevangenen mishandelen.
De minister zei verder dat het detentiecentrum bedoeld was voor de „meest criminele terroristen”, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN. Volgens de bewindsman gaat het daarbij om buitenlandse terreurverdachten. Hij had zelf verzocht ze in het complex gevangen te houden, omdat hij ze als „gevaarlijk” beschouwt.
Amerikaanse militairen hadden de gevangenis zondagavond in een gebouw van het ministerie in een buitenwijk van Bagdad aangetroffen. Op televisiebeelden waren gedetineerden te zien met verwondingen. De gevangenen werden bewaakt door Iraakse veiligheidsfunctionarissen.
De Iraakse premier Al Jaafari gaf eerder deze week opdracht voor een onderzoek naar mogelijke misstanden in de clandestiene gevangenis. De Amerikaanse autoriteiten in Irak verwachten over een week een voorlopig rapport. Washington vindt een internationaal onderzoek niet nodig.