Goede schoenen voor moeilijke voeten
GROENEKAN - Wat ze bij orthopedisch schoentechnicus In der Maur maken, kost veel geld en er worden hoge eisen aan gesteld. Orthopedische schoenen, verbandschoenen, steunzolen, spalken en prothesen: gebruikers hebben ze nodig om te kunnen functioneren. George in der Maur: „Elegante schoenen maken voor lelijke voeten, da’s een kunst. We gaan er ver in, al kan ook weer niet alles.”
De verhuizing vanuit de Utrechtse binnenstad naar het landelijke Groenekan noemt In der Maur „een van de beste beslissingen van de afgelopen jaren.” Zijn overgrootvader, ook een George, startte de onderneming in 1898 in de stad. „Eerst Lange Jufferstraat, toen Oud Kerkhof, later Gerbrandystraat. Het was een lastige keuze om de stad te verlaten, maar Groenekan is vanuit alle windstreken goed bereikbaar en je kunt hier tenminste de auto kwijt.”Ook de plattelandscultuur spreekt In der Maur aan. „Een goeie mentaliteit onder de mensen, je spullen blijven heel, niet elke dag graffiti op je pand. We zitten hier in een degelijke hoek. Maartensdijk, Westbroek, de mensen willen hier nog graag hard werken.” In der Maur heeft twee directieleden naast zich: Rob Jansen en Johan van Vulpen. Ten tijde van de verhuizing telde het bedrijf zo’n veertig werknemers, inmiddels zijn het er alweer vijftien meer. „Het aantal stabiliseert nu, de groei is er uit.”
De eerste George startte als maatschoenmaker, „voor mensen met veel geld.” Na de Tweede Wereldoorlog werd de opa van de huidige directeur voor het eerst in het ziekenhuis gevraagd mee te kijken met een orthopeed. „Het stelsel van verzekeringen en vergoedingen kwam net een beetje op. En de confectieschoen werd steeds beter, zodat maatwerk minder nodig werd.” In de decennia erna ontwikkelde de orthopedische schoentechniek zich tot een hoogstaand specialisme.
De negen maatnemers van het bedrijf -inclusief de drie directieleden- ontvangen de klanten in de vier paskamers in Groenekan of tijdens spreekuren elders, in samenwerking met bijvoorbeeld revalidatieartsen. Universitair Medisch Centrum Utrecht, Wilhelmina Kinderziekenhuis en revalidatiecentra als De Hoogstraat en De Trappenberg maken gebruik van de schoentechniek van In der Maur.
„Andersom gaat alles wat wij doen natuurlijk in overleg met revalidatiearts en orthopeed.” Ook in bejaardenoorden, verzorgingshuizen en tehuizen voor verstandelijk gehandicapten wonen veel klanten. Alles bij elkaar gaat het aantal afnemers over de 10.000. In der Maur is de nummer 4 of 5 in Nederland. „We zijn misschien wel de grootste met alles binnen één bedrijf. De grotere werken met filialen. Bij ons is alles in één pand. Dat komt het product ten goede. Wij zeggen hier: het maakt het verschil tussen een cosmetisch mooie schoen en een bouwpakketje.”
De maatnemers hebben een grote verantwoordelijkheid. „Een complete opleiding orthopedische schoentechniek in Nieuwegein, van niks tot allround, kost niet voor niets een jaar of acht. Je hebt vier of vijf jaar nodig om iets te kunnen maken, daarna nog een aantal jaren om ervaring op te doen. Wij hebben hier doorgaans drie tot vijf leerlingen rondlopen.” In 2004 werd In der Maur door het SVGB (kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven) verkozen tot beste leerbedrijf.
Het samenwerken met ziektekostenverzekeraars -die doorgaans het leeuwendeel van de kosten van de specialistische schoenen en hulpstukken voor hun rekening nemen- is intensief en vergt steeds meer tijd. Het goedkoopste paar dat Groenekan verlaat kost 900 euro, het duurste rond de 2500. „Onze prijslijst kent modules. Als we iets maken, kost dat veel geld. Je moet zo’n prijs altijd kunnen beargumenteren bij de verzekeraar. Gelukkig gaat dat goed, met de aanwijzingen van orthopeed of revalidatiearts als ruggensteun.”
Hoog, laag, extra hoog, verhogingen, verstevigingen, schachten, alles kan, tot een prothese van de voor-, midden- of hele voet toe. „Zolang het onderbeen er nog aanzit en de stomp belastbaar is, kunnen we aan het werk. Is dat niet het geval, dan is het een klus voor de prothesemaker.”
Met behulp van overleer, voeringleer, rubbermaterialen, koolstof, gips, lijmen en fournituren ontstaat na diverse meet- en pasafspraken een bruikbaar schoenpaar. „Vaak zijn mensen er blij mee, maar je houdt natuurlijk klanten met te hooggespannen verwachtingen. Het is de kunst daar goed mee om te gaan en tegelijk zakelijk te blijven. Mensen zien ons soms als Tita Tovenaar, vragen schoenen waaraan de buurvrouw niet kan zien dat ze aangepast zijn. We willen graag aan wensen voldoen, maar soms moeten ook wij nee zeggen.”
In de toekomst wil In der Maur graag meer investeren in het soort orthopedisch schoeisel waarmee hij zich nu ook al voorzichtig profileert. In reclames laat hij daar wat van zien. „Modieuze schoenen voor jonge mensen met moeilijke voeten.” In een van de advertenties figureren jonge modellen, klanten, met hippe laarzen en trendy schoenen. „Met doorgaande innovatie valt op dit vlak nog een wereld te winnen.”