VS pakten 83.000 terreurverdachten
WASHINGTON (AP) - De Verenigde Staten hebben sinds de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington wereldwijd meer dan 83.000 personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse justitie, het leger en de veiligheidsdiensten.
Van alle de afgelopen jaren opgepakte terreurverdachten zitten er op dit moment nog 14.500 vast, voor het merendeel in Irak. Na Irak is de Amerikaanse marinebasis bij Guantanamo het belangrijkste detentiecentrum voor terreurverdachten. In Cuba zitten zo’n 500 mannen vast, die voor het overgrote deel werden aangehouden na de oorlog tegen het Afghaanse Talibanregime.In totaal zijn de afgelopen jaren 108 terreurverdachten in Amerikaanse detentie overleden. Van hen kwamen 22 overigens om het leven bij een aanval van het Iraakse verzet op de Abu Ghraibgevangenis in Bagdad. Een inventarisatie van de cijfers van de verschillende Amerikaanse leger-, politie- en justitiediensten die actief zijn in de strijd tegen het terrorisme leert dat van de ruim 83.000 arrestanten er 82.400 zijn opgepakt in Afghanistan en Irak. De rest is aangehouden in de VS of door andere landen uitgeleverd aan de VS.
In Guantanamo hebben sinds eind 2001 zo’n 700 verdachten vastgezeten, van wie er zo’n 500 nog steeds gevangen worden gehouden. Een groot deel van de Guantanamoverdachten zit al ongeveer vier jaar vast, zonder dat het Amerikaanse leger of justitie hen voor de rechter heeft gebracht.
Van de bijna 40.000 terreurverdachten die in Irak worden vastgehouden zitten 229 er langer dan twee jaar vast, 3801 langer dan een jaar en 5569 tussen een halfjaar en een jaar, aldus Amerikaanse cijfers. De meerderheid van de 83.000 wereldwijd opgepakte terreurverdachten heeft relatief kort vastgezeten.