Economie

Belastingaftrek voor mantelzorgers

DEN HAAG - Mantelzorgers die langdurig hulpbehoevende medemensen bijstaan, krijgen vanaf 2007 een belastingaftrek van 250 euro. Een SGP-amendement hierover kreeg donderdag tot ieders verrassing steun van een Kamermeerderheid.

Redactie politiek
18 November 2005 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

De mantelzorgkorting is bestemd voor belastingplichtigen die in een kalenderjaar gedurende zes maanden minimaal acht uur per week intensief hulpverlenen. Volgens SGP-fractievoorzitter Van der Vlies besparen mantelzorgers de samenleving veel geld omdat de hulpverlening anders door betaalde krachten plaatsheeft.De verwachting is dat ongeveer 250.000 mensen voor de aftrek in aanmerking komen. De maatregel kost de schatkist ongeveer 65 miljoen euro. Om dit te betalen gaat de algemene heffingskorting, het bedrag dat iedere werkende mag aftrekken van zijn verdiensten, in 2007 met 6 euro omlaag.

Het SGP-wijzigingsvoorstel kreeg donderdag steun van PvdA, GroenLinks, SP, LPF, D66 en ChristenUnie. Deze fracties hebben samen de kleinst mogelijke meerderheid; 76 zetels. De SGP-fractie had gerekend op steun van de grootste regeringspartij, CDA, maar die stemde samen met de VVD en Wilders tegen het amendement.

CDA-Kamerlid Mosterd noemde het amendement donderdag sympathiek, maar zijn fractie wil de mantelzorg echt een zaak van vrijwilligheid laten zijn. De kleinste regeringspartij, D66, steunde het SGP-voorstel wel, waardoor er een nipte Kamermeerderheid ontstond.

Staatssecretaris Wijn van Financiën, die zich ook tegen het SGP-plan verzette, moet de aftrek per 2007 invoeren. Omdat het om een amendement (een wijzigingsvoorstel op een wetstekst) gaat, kan hij het besluit van de Kamer niet naast zich neerleggen. De SGP-fractie bepleit al jaren extra aandacht voor mantelzorgers.

Verder is de Tweede Kamer gisteren akkoord gegaan met een vereenvoudiging van de regels voor privégebruik van bestelbusjes van de zaak. De Kamer wilde af van de ingewikkelde regelgeving op dit punt, maar bereikte geen overeenstemming over de manier waarop dat zou moeten gebeuren. Gisteren behaalde een CDA-voorstel een meerderheid.

Kern van de nieuwe regeling is dat werkgevers privégebruik van de bestelbusjes kunnen verbieden. Verder kunnen werkgevers voor busjes 300 euro per jaar belasting betalen, waarna ze af zijn van rittenadministratie of fiscale bijtelling.

Verladersorganisatie EVO is blij met het besluit. „De Tweede Kamer heeft lef getoond en een dikke streep gezet door de rompslomp van de verplichte rittenregistratie voor bestelautorijders”, reageert algemeen directeur Van den Broek Humphreij.

De onenigheid tussen staatssecretaris Wijn en de Tweede Kamer over de omzetting van de fiscale kinderkorting in een kindertoeslag voor mensen met de laagste inkomens is nog niet voorbij. De Tweede Kamer wil het liefst dat de bewindsman per 1 juli volgend jaar een begin maakt met deze regeling, waarvan vooral weinigverdienende alleenstaande ouders zullen profiteren. Volgens de bewindsman is de Belastingdienst, in verband met de invoering van zorg- en huurtoeslag, niet eerder tot uitbetaling van kinderkorting in staat dan per 1 januari 2008.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer