Economie trekt aan in Europa
BRUSSEL - De economie in Europa zal de komende jaren met meer dan 2 procent per jaar groeien, al kunnen stijgende olieprijzen roet in het eten gooien. Ook Nederland, jarenlang een van de slechtste leerlingen in de Europese klas, doet weer mee.
Dat blijkt uit de najaarsramingen over de economie die de Europese Commissie vandaag heeft gepubliceerd. Dit jaar staat Nederland bijna achteraan. Met een groei van slechts 0,5 procent doen alleen Italië en Portugal het slechter. De gemiddelde groei in de eurolanden komt dit jaar uit op 1,3 procent en in de Europese Unie als geheel op 1,5 procent.Volgens eurocommissaris Almunia (economie en monetaire zaken) was de eerste helft van dit jaar teleurstellend voor de lidstaten van de unie, maar staan de seinen nu op groen. Door een hernieuwd vertrouwen in de economie geven consumenten en bedrijven meer uit, voorspelt hij. Investeringen trekken aan. Alleen onzekerheid over de olieprijzen en de hoge tekorten in de VS hangen als donkere wolken boven de economie van de wereld en van Europa.
Nederland zal volgend jaar een groei kennen van 2 procent, denkt de Commissie, en van 2,4 procent in 2007. Daarmee zou Nederland het zelfs beter doen dan het gemiddelde van de eurolanden (1,9 procent in 2006 en 2,1 procent in 2007).
Duitsland, de grootste economie van Europa, kruipt langzaam uit het dal: dit jaar een groei van 0,8 procent en de jaren erop 1,2 en 1,6 procent. Spanje houdt de stevige tempo van de afgelopen jaren vast. In Frankrijk gaat de groei naar boven 2 procent. Alleen Italië en Portugal blijven achter.
Buiten de ’eurozone’ gaat de groei nog veel harder dankzij de nieuwe Oost-Europese lidstaten. Daar zijn percentages van meer dan 4 procent eerder regel dan uitzondering. In de EU als geheel komt de groei volgend jaar uit op 2,1 procent en in 2007 op 2,4 procent.
Door de groei daalt de werkloosheid in de eurolanden van 8,9 procent vorig jaar tot 8,1 procent in 2007. Nederland zal dit jaar voor het eerst sinds lange tijd boven 5 procent werkloosheid zitten, maar het percentage daalt snel naar 4,2 procent over twee jaar.
De begrotingstekorten blijven hoog in de Europese Unie. Brussel denkt dat Frankrijk ook dit jaar boven de EU-tekortlimiet van 3 procent komt, al gaat Parijs er nog steeds van uit juist binnen de normen te blijven. Ook de komende jaren houdt het land een te hoog tekort. Hetzelfde geldt voor Duitsland, maar de rigoureuze maatregelen die de nieuwe regering in Berlijn in petto heeft, zijn nog niet in de cijfers verwerkt.