EU denkt na over steun aan vissers
DEN HAAG - Eurocommissaris Borg van Visserij heeft de Nederlandse regering gevraagd ideeën voor steun aan de visserijsector op papier te zetten. Borg zal begin volgend jaar met voorstellen komen om de sector, die te kampen heeft met hoge kosten door de hoge olieprijs, te ondersteunen.
Dat zei minister Veerman van Landbouw woensdag in een overleg met de Tweede Kamer.De bewindsman heeft inmiddels contact gehad met de Eurocommissaris over de problemen van de vissers en over de steunmaatregelen die Frankrijk en Spanje hebben getroffen voor hun vissers. Borg gaat onderzoeken of die landen zich schuldig maken aan ongeoorloofde staatssteun.
Veerman wil de visserijsector via een overbruggingsregeling op weg helpen naar een gezonde toekomst. De visserij maakt moeilijke tijden door. De vissers mogen steeds minder vis vangen en de kosten voor de vangst stijgen bijvoorbeeld door de hoge brandstofprijzen. Om de visserij gezond te maken, heeft het rijk samen met de sector een saneringsplan opgesteld. Veerman heeft 38 miljoen euro uitgetrokken om de Nederlandse vissersvloot een vijfde kleiner te maken.
Verscheidene vissers dreigen die saneringsperiode niet te overleven. Als overbrugging wil Veerman hen helpen via „een private regeling à la een borgstellingsfonds.” Brussel moet daarvoor wel toestemming geven.
ChristenUnie-Kamerlid Slob vindt de toezegging van Veerman „nog een beetje vaag.” Hij noemt het „niet bevredigend” dat Eurocommissaris Borg pas begin volgend jaar met voorstellen zal komen. „Het gaat nog niet heel erg vlug.” Intussen gaat Slob zich bezinnen op mogelijkheden om sneller wat voor de vissers te kunnen doen.
De hervorming van de suikersector kwam woensdag ook ter sprake in de Tweede Kamer. Welke afspraken de EU-lidstaten ook zullen maken, de hervorming van het suikerbeleid zal gepaard gaan met een „heel forse prijsdaling” voor de suikerboeren en -industrie, aldus Veerman.
De Europese landbouwministers komen volgende week bijeen om onder meer verder te praten over de hervorming van de EU-suikerbeleid. Hoewel de details hiervan nog onzeker zijn en er aanvankelijk veel verzet was tegen de plannen van Eurocommissaris Fischer Boel (Landbouw) is er volgens Veerman nu sprake van een „groeiende consensus” voor de suikerplannen. „Ik zie een algemene opvatting dat er fors moet worden hervormd.”
De nieuwe regeringen in Duitsland en Polen, elk met grote suikerbelangen, zorgen volgens de minister nog voor onzekerheid. Ook is nog niet duidelijk welk compromisvoorstel EU-voorzitter Groot-Brittannië zal presenteren. Maar er zijn „voortekenen” van een forse prijsdaling. Daarbij zou een grote tegenstander van de suikerplannen, Frankrijk, „wellicht bereid zijn zijn verzet op te geven” in het licht van de aanstaande WTO-onderhandelingen, aldus Veerman. Hij gaf woensdag toe dat Nederland niet behoort tot de groep landen die het suikerplan dreigt te torpederen, de zogenoemde blokkerende minderheid.