Kerk & religie

Bisschop haalt uit naar islam en Turkije

ROERMOND - Bisschop Wiertz van Roermond is tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Ook vreest hij dat moslims in Nederland democratische principes nauwelijks erkennen.

Kerkredactie
17 November 2005 10:10Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

Hij doet deze uitspraken in de woensdag verschenen editie van het Limburgse tijdschrift Chapeau!. „De politiek onderschat het probleem van de islam in Europa”, vindt Wiertz. „We leveren onze eigen normen en waarden van wederzijdse waardering en respect in. Immers, in Turkije is er niet of nauwelijks vrijheid van godsdienst.”„Met de komst van honderd miljoen Turken leg je een theocratische bom onder Europa”, stelt de bisschop. En verder zegt hij: „Wij hebben in eigen land zelfs het principe laten vallen van de meerderheid beslist. Omdat we alles en iedereen gelijk willen schakelen, heeft een kleine minderheid feitelijk een enorme grip op de samenleving gekregen, maar voor heel wat moslims -ook in ons land- is dat democratische principe vreemd. Die hebben nooit geleerd daarmee om te gaan.”

Wiertz vindt dat nieuwkomers democratische principes bijgebracht moeten worden. Hij twijfelt eraan of islamitische scholen genoeg doen aan het bijbrengen van democratische principes. „We moeten niet zo blauwogig zijn, anders dreigt de bodem onder onze democratie uit te zakken.”

Over Turkije maakt Wiertz zich zorgen, omdat dit land volgens hem afzakt naar meer (islamitische) orthodoxie. „Voor rooms-katholieken is het daar zeer moeilijk om voor hun geloof uit te komen. Om over de meeste Arabische landen nog maar te zwijgen, daar is totaal geen godsdienstvrijheid.”

„Vrijheid van godsdienst functioneert alleen als alle religies dat accepteren en het lijkt er niet op dat dit bij de islam het geval is”, waarschuwt Wiertz. „De christelijke waarden hebben aan de basis gestaan van de democratie in Europa.”

A. Tonca, voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), vindt de uitspraken van Wiertz „de grootste onzin.” In het Algemeen Dagblad van vanmorgen zegt hij dat de bisschop weinig kennis van Turkije en de islam heeft. „Dit is inspelen op onderbuikgevoelens. Turkije kan juist een brugfunctie vervullen. Het is een geseculariseerde staat, die de democratische rechten erkent.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer