Binnenland

Zwangere zelfstandige krijgt alsnog uitkering

UTRECHT (ANP) - Duizenden zwangere zelfstandigen hebben weer zicht op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat is volgens het proefprocessenfonds Clara Wichmann het gevolg van een uitspraak van de voorzieningenrechter in Utrecht woensdag.

17 November 2005 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

De rechter heeft de hoogzwangere advocate G. Mesters in het gelijk gesteld in een kort geding dat ze had aangespannen tegen verzekeraar Movir. Dat is een dochteronderneming van Nationale-Nederlanden die zich heeft gespecialiseerd in arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De rechter stelt in zijn vonnis dat Movir zich schuldig heeft gemaakt aan discriminatie door klanten te weren op grond van hun geslacht.Mesters is volledig in het gelijk gesteld. Daardoor moet de verzekeraar alsnog een volledige arbeidsongeschiktheidsverzekering uitkeren aan de hoogzwangere advocate. Op basis van haar in maart 2002 afgesloten polis heeft ze recht op ruim 14.000 euro, en de rente komt daar nog bovenop. Een groot deel van dit geld gaat naar vaste kantoorkosten.

„Deze uitspraak is van groot belang voor andere verzekeraars die ook discriminerende bepalingen in hun polissen opnemen”, constateert het proefprocessenfonds Clara Wichmann. „Dit is ook een grote tegenslag voor het Verbond van Verzekeraars, die zijn leden al sinds jaren adviseert om deze discriminatie van vrouwen in de polissen op te nemen.”

„Ik ben heel erg blij met deze uitspraak”, zei Mesters, die naar verwachting over een maand bevalt. Morgen heeft ze haar voorlopig laatste werkdag als zelfstandig advocate bij het maatschap Van Driem in Amsterdam. „Deze kwestie speelt al sinds 1993, dit is een enorme mokerslag voor Movir. We gaan nu door. Movir moet de polisvoorwaarden gaan aanpassen.”

Movir was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Het Verbond van Verzekeraars reageerde minder enthousiast dan Mesters. „Ons principe is dat zwangerschap geen ziekte is en dus niet wordt gedekt door arbeidsongeschiktheidsverzekeringen”, aldus een woordvoerder van de belangenorganisatie.

Hij noemt de wachttijd van twee jaar voor een dergelijke verzekering voor vrouwen redelijk. „Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is er voor ongewisse gevallen. Bij een zwangerschap is daarvan doorgaans geen sprake. We keren wel uit als de zwangerschap leidt tot een situatie waarin iemand arbeidsongeschikt wordt. Dat kan bijvoorbeeld als bekkeninstabiliteit ontstaat.”

Mesters bereidt ook een procedure tegen de staat voor wegens het afschaffen van de zogeheten WAZ-voorziening voor zwangere zelfstandigen per 1 augustus 2004. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann en vakcentrale FNV steunen deze zaak.

In het verleden waren zelfstandig werkende vrouwen verplicht verzekerd via de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ). Zelfstandigen moeten zich sinds het najaar van 2004 particulier verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.

„Maar verzekeraars hanteren tegen de regels in diverse andere discriminerende bepalingen”, aldus het proefprocessenfonds. „Dat betekent dat sinds 1 augustus 2004 duizenden zwangere zelfstandigen tussen wal en schip zijn gevallen. Voor 2004 kregen elk jaar 5000 zelfstandig werkende vrouwen een zwangerschaps- en bevallingsuitkering.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer