Wellicht Nederlanders naar Gazastrook
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stuurt mogelijk binnenkort Nederlandse waarnemers naar de Gazastrook om deel te nemen aan een EU-waarnemingsmissie bij de grensovergang Rafah tussen Egypte en de Gazastrook.
Dat bleek woensdag uit de woorden van minister Bot (Buitenlandse Zaken) in een debat in de Tweede Kamer.De grensovergang gaat per 25 november volledig open. Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben de EU om waarnemers gevraagd.
Bot zei woensdag dat hij positief staat tegenover de EU-waarnemersmissie. Nederland zal in elk geval een financiële bijdrage leveren, maar waarschijnlijk ook een „proportionele” bijdrage met mensen op de grond. De EU- landen praten maandag verder over de missie, die naar verwachting zal bestaan uit marechaussees en militaire politie.
Volgens Bot is het „van uitermate groot belang” dat de grensovergang opengaat. „Het is de enige mogelijkheid om Gaza economisch te ontwikkelen.”
De Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit sloten dinsdag een langverwacht akkoord over de opening van de grenzen van de Gazastrook. De overeenstemming werd bereikt na bemiddeling door de Amerikaanse minister Rice van Buitenlandse Zaken.
Struikelblok in de onderhandelingen was onder meer het toezicht op goederen en personen bij de grensovergang Rafah. Er zou een videosysteem komen en een controlekamer een paar kilometer verderop, bemand door Palestijnen en Israëli’s.
De Palestijnen verzetten zich fel tegen de aanwezigheid van Israëlische functionarissen bij de grensovergang. Israël vreest dat Palestijnse militanten via Rafah wapens gaan smokkelen. Eerder waren de partijen al overeengekomen dat hier Europese waarnemers worden gestationeerd.
Israël ontruimde de Gazastrook in september na 38 jaar bezetting, maar hield de grenzen gesloten. Dit vormde een bron van spanningen tussen de Israëli’s en de Palestijnen. Washington toonde zich gefrustreerd over de trage gang van zaken na de ontruiming van het gebied.