Vriendenkring: Louis was integere en lieve persoon
NIJMEGEN - Louis Sévèke, die dinsdagavond in Nijmegen is doodgeschoten, was een integere, betrokken en lieve persoon. Hij uitte zijn betrokkenheid bij maatschappelijke zaken scherp en direct. De bevlogen manier van discussiëren ging echter altijd gepaard met respect en een evenwichtige blik.
Dat schrijven familie en vrienden van het slachtoffer in een verklaring over de dood van hun „broer, zwager en vriend.” De familie en de vriendenkring is, aldus de verklaring, diep geschokt. „Zijn dood laat ons getroffen achter.”De familie beschrijft in het kort de levensloop van Louis Sévèke, sinds hij midden jaren tachtig naar Nijmegen kwam. De verklaring besluit met: „Wij hebben geen zicht op de toedracht van Louis’ dood, de reden of de dader. Wij wensen daarover ook niet te speculeren.”
Familie en vrienden verwijzen voor vragen over het onderzoek naar de schietpartij naar politie en justitie. Dat is opmerkelijk, aangezien de vriendenkring van Sévèke voor een groot deel bestaat uit krakers, ex-krakers en andere activisten die het vaak aan de stok hebben met politie en justitie. Maandag liepen de gemoederen nog hoog op, toen de politie anti-Verdonkposters in beslag nam bij een aantal actiepanden in Nijmegen.
Burgemeester Ter Horst van Nijmegen noemde Sévèke een luis in de pels van overheden, politie en justitie. Hij deed zijn werk volgens haar op een indringende, maar goede manier. In twintig jaar tijd kreeg de ex-kraker een indrukwekkende kennis op het gebied van veiligheidsdiensten en klachtrecht. Die kennis zette hij graag in om overheidsinstanties voor de rechter te dagen, lang niet altijd zonder succes.
Sévèke kwam in de jaren tachtig als student naar Nijmegen. Hij zette zijn studie al snel aan de kant om deel te nemen aan de talrijke kraak- en andere linksgeoriënteerde acties, waar Nijmegen in die jaren om bekend stond. De kraker en actievoerder belandde zelf meermalen in de cel en werd meer dan eens veroordeeld voor zijn aandeel in onder meer ontruimingen van kraakpanden, die in Nijmegen nog lang met veel geweld plaatshadden.
Vanaf begin jaren negentig richtte de publicist zich vooral op de activiteiten van wat toen nog de Politie Inlichtingen Diensten (PID) heette. Met zijn vereniging Steunpunt PID-Nijmegen (SIP), die hij in 1993 oprichtte, onthulde Sévèke meer dan eens geheime werkwijzen van politie-infiltranten. Pogingen van organisaties en particulieren om zijn publicaties te voorkomen strandden meestal op het recht op vrijheid van meningsuiting.
SIP heeft onder leiding van Sévèke namens vijftig particulieren en twintig organisaties dertien jaar lang geprocedeerd om inzage te krijgen in dossiers die de BVD en later de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) bijhielden over activisten. De vereniging heeft na talloze rechtszaken bijna alle informatie uit die dossiers boven water gekregen, behalve gegevens die nog tot het actuele kennisniveau van de AIVD behoren. In juni won SIP daarover nog een procedure bij de Raad van State. Er loopt ook nog een proces bij het Europees Hof over de kwestie.
Sévèke publiceerde veel over de werkwijze van veiligheidsdiensten. Hij volgde die op de voet met zijn Onderzoeksbureau Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (OBIV). Zeker de laatste vijf jaar was de Nijmegenaar bekend als een autoriteit op dat gebied. Onder meer Trouw, Vrij Nederland en NRC Handelsblad publiceerden bijdragen van Sévèke over de AIVD.
Of de kennis en de activiteiten van de 41-jarige Nijmegenaar verband houden met de moord van dinsdag moet uit politieonderzoek blijken.