Binnenland

Balkenende ziet kansen in golfstaten

ANKARA (ANP) – De kleine olierijke golfstaten zijn niet alleen van belang voor Shell, baggerbedrijven als Van Oord en Boskalis en de offshore-industrie. Premier Balkenende ziet na een vijfdaags bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Qatar ook goede kansen voor de sectoren handel, transport, watermanagement en financiële dienstverlening.

16 November 2005 20:14Gewijzigd op 14 November 2020 03:11

De minister-president noemt bovendien ook design en architectuur als sterke punten van Nederland, terwijl hij op de terugreis naar het vaderland de balans opmaakt van zijn bezoek. Voor het eerst bezocht een Nederlandse premier deze drie landen.Balkenende omschrijft de drie golfstaten als een „baken van rust" in het Midden-Oosten. De sultan van Oman, met wie hij een zeer uitvoerig gesprek had en die op staatsbezoek zal komen naar Nederland, probeert daarin een actieve rol te spelen, aldus de minister-president.

De drie bezochte landen worden nog altijd gezien als rentenierstaten, die de oliedollars in het buitenland beleggen en in eigen land het werk overlaten aan gastarbeiders. Maar de sjeiks in de emiraten, de sultan van Oman en de emir van Qatar streven naar wat ze zelf noemen „diversificatie" van de economie.

Balkenende noemt het „jonge mensen kansen bieden". De oliedollars worden niet alleen elders belegd, maar ook geïnvesteerd in eigen land om de bevolking hoogwaardige werkgelegenheid te bieden. Voor Dubai, met een skyline als die van Manhattan, zijn handel en toerisme nu al de moter van de economie.

Een ander sprekend voorbeeld is de door Balkenende bezochte industriehaven van Sohar, die in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam in Oman uit de grond wordt gestampt. Dat gaat gepaard met opleidingen in de maritieme sector en ook daarin wordt samengewerkt met Nederland.

De bevolking in de drie landen heeft niet alleen de welvaart, maar ook voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg sterk zien verbeteren in de tijd dat de nu regerende families aan de macht waren. Veel drang tot hervorming lijkt er niet te zijn. Premier Balkenende pleit voor een „dialoog" om stap voor stap te komen tot een verbetering van de positie van de vrouw en wat hij noemt „verbreding van de betrokkenheid van de bevolking bij de besluitvorming".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer