Ziekenhuis Gelderse Vallei op randje afgrond
Het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede balanceert op het randje van de financiële afgrond. Om weer uit de rode cijfers te komen, moet het de komende tijd 6,5 miljoen euro bezuinigen. Het ziekenhuis wil 160 formatieplaatsen schrappen.
Tijdens een personeelsbijeenkomst waarop vrijdagmiddag 400 medewerkers aanwezig waren, liepen de emoties hoog op. „Dit ziekenhuis gaat kapot aan grootheidswaan”, zei een specialist. „Het wordt tijd dat we weer gewoon mensen gaan helpen die ziek zijn.”
Technisch gezien is het ziekenhuis failliet, zo verklaarde interim-voorzitter van de raad van bestuur A. I. Klaver onomwonden tegenover het personeel. De financieel directeur bleek, tot hilariteit van de aanwezigen, tijdens de bijeenkomst met vakantie te zijn.
Het tekort, dat over de eerste maanden van dit jaar 1,6 miljoen euro bedroeg, is inmiddels opgelopen tot 8,5 miljoen. De leiding van het ziekenhuis heeft alle aandacht gericht op de afwikkeling van de nieuwbouw en de mogelijkheden en ambities. Verwezenlijking van deze nieuwbouw, die 150 miljoen euro kost, zou echter onzeker zijn. Vaststaat dat het vorig jaar in gebruik genomen ziekenhuis veel te duur is opgezet. Er is sprake van veel luxe en alleen al op de bouw van de parkeergarage zijn miljoenenverliezen geleden.
„De vertaalslag naar minder kosten en minder personeel is nog niet gemaakt”, stelt de bestuursraad van het ziekenhuis in een verklaring enigszins onderkoeld vast. „Nu is de uiterste financiële grens bereikt en wordt daar waar het kan bezuinigd.”
De Gelderse Vallei hoopt zoveel mogelijk personeel te herplaatsen of via natuurlijk verloop te laten afvloeien. Het ziekenhuis past daarnaast de dienstroosters op de verpleegafdelingen aan. Werknemers zullen minder vaste diensten draaien, de nachtdienst wordt verkort van 9 naar 8,5 uur. Bedden zonder beademingsapparatuur op de intensieve zorg (IC) komen te vervallen. Ter compensatie blijft de uitslaapkamer 24 uur per etmaal open met vier bedden. Ook gaat het aantal IC-beademingsplaatsen omhoog van acht naar twaalf bedden.
Dankzij een spraakherkenningssysteem kan de afdeling radiologie met minder mensen toe. De medische staf zal 10 procent minder onderzoeken aanvragen bij radiologie en het laboratorium. Het laboratorium vermindert het aantal dagelijkse bloedprikronden van vier naar twee. Door een betere planning en wat het ziekenhuis „efficiënter inzetten van personeel” noemt, wil de Gelderse Vallei zelfs meer opnamen, poliklinieksessies en operaties mogelijk maken dan nu het geval is.
De directie is, zo blijkt ook uit het herstelplan, van plan betaald parkeren op zondag in te voeren. Tot op heden wordt in verband met principiële bezwaren van een groot aantal bezoekers die dag van heffing afgezien.
Het voornemen om arbeidsplaatsen te schrappen, wordt door de bonden voorbarig genoemd. Ze vinden dat er eerst een grondige analyse moet komen. „Er is al sinds 1996 sprake van verliezen. We sluiten onze ogen niet voor de financiële situatie, maar dan moet je niet aan de andere kant beginnen door te snoeien in het personeel”, aldus Ch. Baggerman van de RMU in een reactie. Volgens hem geldt het sociaal plan dat indertijd is afgesloten tot 2003. „Daarin staat dat er geen gedwongen ontslagen plaatshebben.” Ook de kwestie van het parkeergeld op zondag irriteert hem. „Dat zet overigens ook geen zoden aan de dijk gezien de tekorten. ”
Baggerman is bezorgd over het enorme verloop onder het personeel en vreest dat de onrust ook overslaat naar de patiënten. „Dat moet voorkomen worden”, zegt de RMU’er, die de wachtlijsten bij het ziekenhuis nu al „deerniswekkend” noemt. Wanneer de financiële problemen onoplosbaar blijken, zal volgens hem de minister moeten ingrijpen. Ook AbvaKabo-regiomanager Zorg T. Tulner en bestuurslid W. Hovestadt van De Unie Zorg en Welzijn dringen aan op een grondige analyse. „Dat hebben wij de raad van bestuur en de directeur ad interim duidelijk gemaakt. Zonder een, nu nog ontbrekende, gedegen analyse en een herstelplan werken wij sowieso niet mee.”
Dat wil echter niet zeggen dat de plannen voor een forse personeelsreductie van de baan zijn. „Natuurlijk zijn onze ideëen voor verbetering vatbaar, maar er moet wel een plan komen”, aldus Klaver desgevraagd. Het herstelplan blijft wat hem betreft uitgangspunt voor de besprekingen. „Maar dan wel zonder gedwongen ontslagen.” Bij het ziekenhuis werken momenteel circa 1500 mensen.
De raad van bestuur, het managementteam, de bonden en de ondernemingsraad praten woensdag verder.