Trevifontein werkt als magneet op plunderaar
ROME - Jaarlijks werpen toeristen een half miljoen euro aan muntgeld in de Trevifontein in de Italiaanse hoofdstad Rome. Dat trekt mensen aan die makkelijk geld willen verdienen. Plunderaars bijvoorbeeld.
Als eerste begon het de cententellers van de rooms-katholieke hulporganisatie Caritas op te vallen. Elke week kwam er minder uit de wereldberoemde Trevifontein afkomstig muntgeld binnen.In het bassin van deze barokke waterval uit de 18e eeuw werpen dagelijks duizenden toeristen muntjes. Volgens de overlevering zou de schenking van een muntje de terugkeer van de gulle gever naar Rome garanderen. Het geld wordt wekelijks door het gemeentelijk waterbedrijf verzameld en geschonken aan de welzijnsorganisatie Caritas, die er sociale projecten in de stad mee financiert.
Het was echter niet de vermeende economische crisis die de cententellers van Caritas parten speelde. Ondanks de economische malaise gaat het het toerisme in Rome al jarenlang voor de wind. Ieder jaar komen er meer bezoekers naar de Italiaanse hoofdstad. Hier moest iets anders aan de hand zijn. De ingeschakelde politie arresteerde eerst een opzichter van Caritas. Die lette niet goed op wat de medewerkers in het fonteinbassin, die elke maandagochtend wordt drooggelegd, deden. Daarna werden camera’s opgehangen.
Na maanden van surveillance werden maandag vier medewerkers van het schoonmaakbedrijf opgepakt. Zij hadden ten minste een jaar lang elke week een paar zakken muntgeld verduisterd. In totaal was dat goed voor 110.000 euro. Een aardige afroming van hun salaris, zoals dat in het Italiaans wordt genoemd.
De vier mannen bekenden direct. Mogelijk waren ze wat al te hebberig, als men bedenkt dat de Trevifontein jaarlijkse zo’n half miljoen euro oplevert. Een ton op een half miljoen, dat kon niet over het hoofd worden gezien.
Het is niet de eerste keer dat de Trevifontein wordt geplunderd. Al eerder werd een Romein, die zich als een avonturier D’Artagnan liet noemen, hiervoor aangehouden. Het bleek dat de bejaarde man al dertig jaar lang zijn geld ’verdiende’ door ’s nachts muntgeld uit de fontein te halen. Zijn verblijf achter slot en grendel had D’Artagnan echter te wijten aan het feit dat hij bij een andere gelegenheid twee agenten in hun gezicht had geslagen toen hij werd aangehouden met 22 kilo aan muntgeld.
De aan lager wal geraakte Nadia was in dezelfde jaren op minder grote schaal actief. Zij viste met een magneet overdag geld op uit de fontein. Ook zij kwam er uiteindelijk zonder kleerscheuren van af. De advocaten van Nadia en van D’Artagnan hanteerden met succes het argument dat het om „res nullius” gaat, geld dat aan niemand toebehoort, omdat er vrijwillig afstand van is gedaan.
De vier rovers annex schoonmakers die maandag zijn aangehouden, hoeven zich niet al te veel zorgen te maken. Ze zijn dinsdag al weer op vrije voeten gesteld.