Buitenland

Staatsbezoek Jordaans koninklijk paar uitgesteld

AMMAN - De Jordaanse koning Abdullah en zijn vrouw koningin Rania hebben hun staatsbezoek aan Nederland uitgesteld. Het paar zou Nederland van 29 november tot en met 1 december bezoeken, maar ziet hier voorlopig van af na de aanslagen in de Jordaanse hoofdstad Amman van vorige week. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst dinsdag bekend.

Buitenlandredactie
16 November 2005 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 03:10

Tweede Kamerlid Wilders maakt zich druk over het bezoek van het Jordaanse koningspaar, omdat koning Abdullah op uitnodiging van de gemeente Amsterdam een voordracht over de islam zou houden. In vragen aan premier Balkenende en minister Bot van Buitenlandse Zaken stelt Wilders dat de scheiding van kerk en staat in het geding is met „deze propagandabijeenkomst voor een godsdienstige beweging.” Hij vraagt zich verder af of koningin Beatrix bij een tegenbezoek ook een voordracht over het christendom gaat houden.Jordanië heeft dinsdag rigoureuze antiterreurmaatregelen getroffen, waaronder de verplichting dat buitenlanders binnen 48 uur alle gehuurde appartementen, huizen en dergelijke bij de autoriteiten moeten melden. De maatregelen werden genomen na de bomaanslagen van vorige week woensdag op drie hotels in Amman, die aan 58 mensen, exclusief de daders, het leven hebben gekost. Aanvankelijk werd een dodental van 57 gemeld, maar dinsdag werd bekend dat een bij de aanslagen gewond geraakte Amerikaan aan zijn verwondingen is bezweken.

Het Jordaanse bewind werkt verder aan de eerste antiterreurwet in het land, die de autoriteiten de bevoegdheid moet geven een verdachte voor onbepaalde tijd vast te houden. De wet zal begin volgend jaar worden geïntroduceerd.

Inmiddels is gebleken dat de Iraakse vrouw die in verband met de aanslagen in Amman is gearresteerd, Sajida Mubarak al-Rishawi, drie broers had die allen door de Amerikaanse troepen in Irak zijn gedood. Sajida Mubarak al-Rishawi is de echtgenote van een van de drie bij de aanslagen omgekomen Iraakse daders. Ook werd al snel bekend dat zij de zuster is van de vroegere rechterhand van de uit Jordanië afkomstige leider van al-Qaida in Irak, Al-Zarqawi, in de Iraakse provincie Anbar. Deze Mubarak Atrous al-Rishawi werd door Amerikaanse troepen in Fallujah gedood. Dinsdag werd bekend dat nog twee andere broers, Ammar en Yassir, bij operaties van de Amerikaanse troepen zijn omgekomen, in Ramadi.

Al-Rishawi’s echtgenoot, Ali Hussein Ali- al-Shamari, veroorzaakte de dood van meer dan twintig mensen op een bruiloftsreceptie in het Radisson SAS Hotel. De twee andere daders, die aanslagen pleegden in het Grand Hyatt en de Days Inn, waren de 23-jarige Safaa Mohammed Ali en de eveneens 23-jarige Rawad Jassem Mohammed.

Al-Rishawi legde een zondag op de Jordaanse televisie uitgezonden bekentenis af. Zij had net als haar man een bom tot ontploffing zullen brengen in het hotel Radisson SAS, maar slaagde daar niet in. De Jordaanse politie hoopt dat Al-Rishawi belangrijke inlichtingen kan verschaffen over het brein achter de aanslagen, de van oorsprong Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi. De autoriteiten denken dat er meer mensen bij de aanslagen betrokken zijn, maar het is nog onduidelijk of zij zich bevinden onder de twaalf verdachten die sinds vorige week woensdag zijn opgepakt.

Elf belangrijke Jordaanse veiligheidsfunctionarissen, onder wie de nationale veiligheidsadviseur en een oud-premier, hebben gisteren ontslag genomen, schijnbaar vanwege de dodelijke bomaanslagen vorige week op drie hotels in Amman. Dat heeft de staatstelevisie bericht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer