Europarlementariërs voor vaccinatie kippen
STRAATSBURG - Vaccinatie moet een alternatief zijn voor de ophokplicht. EU-landen moeten kunnen kiezen, adviseren landbouwspecialisten in het Europees Parlement aan de EU-landen.
Een voorstel daartoe was ingediend door de Europarlementsleden Albert Jan Maat (CDA) en Thijs Berman (PvdA). De landbouwcommissie sprak zich voor het eerst uit voor vaccinatie.„Een doorbraak in de Europese politiek en een geweldige steun in de rug voor Nederland”, zei Maat dinsdag. Hij vermoedt dat de dreigende vogelgriep velen van gedachten heeft doen veranderen. „Men ziet dat Azië het te lang heeft laten aanmodderen.”
Vaccinatie tegen bijvoorbeeld vogelgriep is nu praktisch onmogelijk: vlees en producten van de ingeënte dieren mogen niet geëxporteerd worden. Het gevolg is dat bestrijders van ziekten duizenden dieren moeten afmaken. Nederland deed dat bij de recente uitbraken van vogelgriep (2003) en mond- en klauwzeer (2000).
Als Brussel het advies overneemt, zouden landen de producten van gevaccineerde dieren mogen exporteren binnen de Europese Unie. „Er kunnen immers omstandigheden zijn waarbij de ophokplicht niet mogelijk is: bijvoorbeeld voor scharrelkippen. In sommige landen laten boeren hun dieren altijd buiten lopen.”
Op 30 november stemt het voltallige Europees Parlement over het voorstel van Maat en Berman.
China heeft dinsdag bekendgemaakt dat het alle 14 miljard kippen en ander pluimvee in het land gaat vaccineren tegen vogelgriep. De vaccinaties worden uitgevoerd op kosten van de overheid, zo zei het hoofd van de veterinaire dienst van het ministerie van Landbouw, Jia Youling.
In de Chinese provincie Hunan zijn bij een 9-jarig jongetje antistoffen aangetroffen die duiden op de gevaarlijke H5N1-variant van vogelgriep. Een hoge functionaris heeft dit woensdag in de China Morning Post bevestigd.
In de twee grootste steden van Vietnam -Hanoi en Ho Chi Minhstad- wordt de komende weken al het pluimvee geruimd. Daarmee proberen de Vietnamese autoriteiten de verspreiding van vogelpest in de wintermaanden te voorkomen. De ziekte slaat in de winter het hardst toe, zowel onder vogels als onder mensen.
De gemeente Ho Chi Minhstad koopt momenteel alle dieren van pluimveebedrijven op, om ze vervolgens te slachten en in te vriezen, waarna ze verkocht kunnen worden in de supermarkt. Ook de eigenaars van hobbykippen hebben opdracht gekregen hun pluimvee te verkopen dan wel te slachten. Rond de stad zijn extra controleposten opgezet om in- en uitgaand verkeer te inspecteren. Ook in de stad zelf worden controles uitgevoerd. In Hanoi kammen ambtenaren de stad uit op zoek naar pluimvee. In Hanoi bevinden zich geen pluimveebedrijven.
„We hopen dat de kans dat mensen vogelgriep krijgen door het verwijderen van al het levende pluimvee tot een minimum beperkt blijft”, zei Huynh Hu Loi, het hoofd van de veterinaire dienst in Ho Chi Minhstad.
Sinds 2003 zijn in Zuidoost-Azië zeker 64 mensen aan vogelpest overleden, veruit de meesten in Vietnam. Miljoenen vogels zijn eveneens bezweken of uit voorzorg afgemaakt. Onder pluimvee hebben zich de afgelopen weken in Vietnam enkele uitbarstingen van de ziekte voorgedaan. Het laatste sterfgeval onder mensen dateert van vorige week.