Wallage schoffeerde hoogleraar om spandoeken
GRONINGEN (ANP) – Burgemeester Wallage van Groningen kan slecht tegen kritiek op zijn beleid om spandoeken met kritische teksten over minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) in de stad weg te halen. Dat stelt hoogleraar algemene rechtswetenschappen J. Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij had in diverse media kritiek geuit op het weghalen en kreeg prompt een zeer gepikeerde burgemeester aan de telefoon, zei de hoogleraar dinsdag.
Wallage liet vorige week spandoeken van kraakpanden verwijderen op basis van een artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) dat rechthebbenden van panden beschermt. „Heeft u de verordening wel gelezen?“, zo begon hij volgens een gepikeerde Brouwer. „Hij belde me eigenlijk op om te vertellen dat ik niet goed bij m’n hoofd was. Dat schoot mij in het verkeerde keelgat. Wij bedrijven hier wetenschap. Die verordening lag op dat moment op mijn bureau. Natuurlijk had ik die gelezen”.Brouwer betwijfelt of op basis van een plaatselijke regeling spandoeken kunnen worden verwijderd. Dat kan volgens hem alleen, als er sprake is van smaad. Bovendien had Verdonk eerst formeel een klacht moeten indienen. „Vorige week had ze dat echter nog niet gedaan", aldus Brouwer.
Wallage herkent zich niet in de kritiek van Brouwer. „Ik was zeker niet boos, maar slechts benieuwd naar de argumentatie van de hoogleraar", benadrukt de burgemeester. „Het was een zakelijk gesprek waarin ik stevig heb doorgevraagd". Dat Brouwer kritiek heeft op de toon van het gesprek, noemt Wallage „bizar". „Laat meneer Brouwer de toon van het gesprek maar bewaren voor zijn privésituatie".
Als het nodig is blijft de gemeente spandoeken van kraakpanden verwijderen. „We moeten voorkomen dat kraakpanden verworden tot een soort plakzuilen.“, zegt Wallage. „Dat geldt voor alle spandoeken. Wij treden juist niet in de inhoud van dit soort uitingen. Op basis van de APV kunnen wij spandoeken van panden verwijderen, omdat krakers geen toestemming van eigenaren hebben gekregen om ze op te hangen. We gaan overigens geen kat–en–muis–spelletje spelen met krakers. Af en toe zullen we spandoeken weghalen”.