Parlementvaria
Energiek begon PvdA-Kamerlid Verbeet donderdag aan het voorlezen van haar motie.
„De Kamer, van mening dat seksualiteit door onder meer de muziekzenders MTV en TMF steeds vaker op een platvloerse en vrouwonvriendelijke wijze wordt ingezet, constaterende dat diverse wetenschappers er op wijzen dat er een verband is tussen deze tendens en het gedrag van jongeren (…)”, om dan, na nog een aantal overwegingen, tot de kern van de zaak te komen: „verzoekt de regering een plan van aanpak te presenteren om deze ontwikkelingen terug te dringen (…) en gaat over tot de orde van de dag.”Maar, was dit wel haar eigen motie? Na enig slikken kon de arme, blozende Verbeet er niet meer onderuit: „Oh nee, ik heb de verkeerde motie voorgelezen.”
SGP-collega Van der Vlies, want diens tekst was het, had daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen. „Ik dacht al, wat klinkt dat vertrouwenwekkend.”
Wetend dat de motie van Verbeet zelf weliswaar andere accenten zette, maar in de kern hetzelfde beoogde, draaide Van der Vlies er met plezier een punt aan. „Hoe dit ook zij, hier groeit iets goeds. Laat dat met steun van de hele Kamer tot grote wasdom mogen komen. Want het gaat er tenslotte toch om dat wij de ontsporingen van de straatcultuur weten in te perken, met wettige, legale, redelijke, billijke en proportionele instrumenten.”
Geen geld
Zaterdag hield de ChristenUnie haar derde ledencongres. Een van de deelsessies waarin leden van de partij konden meedenken over politieke standpunten van de CU, ging over Israël en het Midden-Oosten. Workshopleider Leon Meijer, actief lid van de ChristenUnie én medewerker van europarlementariër Paul van Buitenen, had ter introductie een gast meegebracht. Het was de Messiasbelijdende Jood Mosje Morrison, woonachtig in Israël.
Hij sprak van de tegenstand die het Evangelie van Jezus Christus in Israël ondervindt, maar ook van ongedachte openingen. De situatie in Israël verandert van dag tot dag, vertelde Morrison, maar dat betekent niet altijd dat onder het veranderende uiterlijk ook wezenlijke dingen anders worden.
Ter illustratie gebruikte hij een grapje. Er kwam een chic gekleed persoon naar een duur restaurant. De eigenaar van het restaurant bejegende hem met alle egards en schotelde hem het beste van het beste voor. Na de maaltijd zei de gast tot zijn gastheer: „Herinnert u zich nog dat er vorig jaar een armoedig gekleed iemand bij u binnenkwam die het duurste menu bestelde en verorberde?” „Jazeker”, antwoordde de restauranthouder. „En herinnert u zich dat hij geen geld bleek te hebben om te betalen en dat u hem toen de zaak uittrapte?” De gastheer herinnerde zich dat voorval nog goed. „Die man was ik”, zei de gast. „Oh sorry, sorry”, zei de gastheer, „wat heb ik daar spijt van.” „Dat is fijn om te horen”, zei de deftige gast, „want ik heb namelijk ook dit keer geen geld om te betalen.”
AdJ
Doorstart
Bart Jan Spruyt in Urk. Dat zal wel mensen trekken, dachten de SGP-jongeren uit de vissersplaats. Samen met oud-RD-journalist Piet van de Breevaart, momenteel docent journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede, en SGP-jeugdwerkadviseur Gert van Veldhuizen, debatteerde de directeur van de conservatieve Edmund Burke Stichting vrijdag over de macht van de media. Honderden stoelen zette de Urker jeugd klaar in de aula van de Pieter Zandt scholengemeenschap. De opkomst viel echter tegen. Uiteindelijk kwamen er zo’n vijftig mensen opdagen.
De bijeenkomst leverde wel een nieuwtje op. Waar Spruyt kortgeleden aangaf ander werk te moeten gaan zoeken omdat er voor de core business van de Burke Stichting onvoldoende fondsen zijn, heeft hij nu weer „goede hoop” dat hij na 1 januari door kan gaan als betaald directeur van de conservatieve denktank. Dat schrijven we dan ook maar op in deze rubriek, beseffend dat er een groot risico bestaat dat we er toch weer naast zitten. Want: „Alles wat ze over je schrijven, klopt nét niet”, aldus oud-redacteur Spruyt op de Pieter Zandt.
GV
Talent
Oud-wethouder van Amsterdam Oudkerk (PvdA) denkt aan een terugkeer in de landelijke politiek. „Ik hoef geen staatssecretariaatje of een ministerschap”, geeft hij zijn partijleiding alvast mee in een interview in De Volkskrant van zaterdag. „Gebruik mijn talenten dan anders.” Het liefst zou Oudkerk als consulent binnen de PvdA bestuurlijke problemen elders in Nederland te lijf gaan. Hij hoopt PvdA-fractievoorzitter Bos en de aanstaande partijvoorzitter Van Hulten van zijn kwaliteiten te overtuigen. Als er voor hem geen ruimte is in de partij, dan gaat hij weg. „Wil je mijn talent niet gebruiken, dan geef ik Bos een hand en zeg: ik bedank voor mijn lidmaatschap.”
Huidig PvdA-voorzitter Koole is niet onder de indruk van Oudkerks aanbod. Hij vindt dat de ex-wethouder de PvdA niet kan adviseren zolang hij niet openlijk afstand neemt van zijn bezoeken aan de tippelzone aan de Amsterdamse Theemsweg. „Ik vind dat de essentie van de sociaaldemocratie op het spel staat”, aldus Koole. „Als je van dat soort diepe sociale ellende gebruikmaakt, moet je laten zien dat dat een misstap was. Doe je dat niet, dan houdt het wat mij betreft op.”
Oudkerk toont zich in de Volkskrant niet rouwig over zijn daden: „Ik heb prostituees bezocht en pornosites bekeken. Ik schaam me er niet voor. (…) Ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan.” Garanties dat hij nooit meer naar publieke vrouwen zal gaan, geeft hij niet. „Mijn vrouw is bang dat ik weer in die oude val trap.” De PvdA is dus gewaarschuwd en weet wat voor vlees ze in de kuip heeft. Uiterst zwak.
KdG
Agenda
De Tweede Kamer spreekt deze week verder over het Belastingplan en debatteert over de begrotingen van Defensie en VROM.